Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fødsel i seteleie ved Hammerfest sykehus

Når det er barnets sete og / eller fot som ligger nederst i fødselskanalen, og blir den delen som fødes først, kalles dette setefødsel. Om lag 3-4 prosent av alle barn ligger i seteleie ved termin.

Henvisning og vurdering

Lege/jordmor kjenner på magen din for å finne ut hvordan barnet ligger. Hvis barnet ligger barnet i seteleie etter svangerskapsuke 36-37, blir du henvist til nærmeste fødeavdeling eller gynekolog.

Før

Før fødselen vurderer vi om vi kan anbefale vaginal setefødsel, eller om det er nødvendig å gjøre et planlagt keisersnitt. Et annet alternativ er å forsøke ytre vending av barnet. Barnet skal ikke være for stort eller for lite. Det er også viktig med god informasjon i forkant slik at du føler deg trygg og kan være forberedt på hva som skal skje i fødselen.

g_a3e68ff4_89c3_4d73_9193_4df79f43e1f8

 



Under

  • Snakk med lege/jordmor du går på kontroll, om hvordan du skal forholde deg om fostervannet begynner å renne.
  • Skal du føde barnet ditt i seteleie anbefaler vi at du tar kontakt med fødeavdelingen når fødselen starter. Du vil da få råd og veiledning om blant annet når du bør komme til avdelingen.

Vi gjør de samme undersøkelsene når du kommer til fødeavdelingen, som hvis barnet hadde ligget i hodeleie.

Smertelindring

Ved vaginal setefødsel anbefaler vi at du får et epiduralkateter i ryggen fordi du trenger god smertelindring når barnet skal fødes.

Overvåking

Ved seteleie overvåker vi barnets hjertefrekvens kontinuerlig gjennom fødselen for å være sikre på at barnet har det fint. Det er likevel ikke uvanlig at et barn født i seteleie er litt slapt med en gang. Barnet kan derfor trenge stimulering og enkel pustehjelp helt i starten. Det er rutine at barnelege er til stede ved fødeavdelingen ved slutten av fødselen.

Rifter

Mange kvinner bekymrer seg for at de vil få rifter i forbindelse med setefødsel. Setet er mykt sammenlignet med hodet, og det er faktisk mindre risiko for alvorlige rifter under en setefødsel enn ved en hodefødsel. De samme retningslinjene som ved hodeleie er gjeldende for å vurdere eventuelt behov for klipp (episiotomi) under siste del av fødselen.

Fremgang gjennom fødselen

Ved vaginal setefødsel er det viktig med god fremgang gjennom fødselen og spesielt mot slutten. Det er som regel en eller to leger som hjelper til og tar imot barnet, og jordmor er med og assisterer. På enkelte fødeavdelinger fødes barn i seteleie med mor på alle fire. Uansett må du selv trykke ut nesten hele barnet, og legen vil hjelpe til med å forløse skuldrene og til slutt hodet. Av og til kan det helt på slutten bli nødvendig å legge en fødselstang rundt barnets hode for å forløse barnets hode på en skånsom måte.

Keisersnitt

Man har ikke mulighet til å hjelpe til med tang eller sugekopp (vakuum) tidligere i fødselsforløpet på samme måte som ved et hodeleie. Dette betyr at flere kvinner med seteleie vil ende opp med et akutt keisersnitt. Tall fra Norge viser at opptil 30 prosent av de som forsøker en vaginal setefødsel vil ende opp med akutt keisersnitt. Ved hodeleie ligger keisersnittandelen på 2-20 prosent, avhengig av om man er førstegangsfødende eller flergangsfødende.

Akutt keisersnitt i fødsel gjøres vanligvis i ryggbedøvelse, slik at du er våken. En ledsager kan som oftest være med på operasjonsstuen. Det er litt større risiko for infeksjon og blødning ved et akutt keisersnitt sammenlignet med et planlagt keisersnitt. Imidlertid har barnet fått fordelene av stimulering med rier og barnet har blitt eksponert for bakterier i fødselskanalen som har vist seg å være gunstig.

Forskning tyder på at barn født vaginalt vil ha mindre risiko for astma, allergi, overvekt, autoimmune sykdommer og diabetes senere i livet, sammenlignet med barn som er forløst ved planlagt keisersnitt. Etter vaginal fødsel vil man i neste svangerskap ha større sjanse for å kunne føde normalt (uavhengig av leie), og man vil ikke ha med seg de risikofaktorene som et arr i livmoren kan medføre.

Etter

Noen foreldre bekymrer seg for at en setefødsel kan skade hoftene hos barnet. Det er riktig at barn som ligger i seteleie oftere har såkalt hofteleddsdysplasi (for lite dype hofteskåler), enn barn som har ligget i hodeleie. Selve fødselen vil ikke påvirke dette, dette er relatert til selve leiet før fødselen og barnet vil uansett bli undersøkt av barnelege etter fødselen.

Kontakt

Hammerfest sykehus Føden, Hammerfest

Kontakt Føden, Hammerfest

Oppmøtested

Føden ligger i 5. etasje i fløy Ø.
En bygning ved siden av vannet

Hammerfest sykehus

Kransvikveien 35

9601 Hammerfest

Transport

​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

 

Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

Busstoppet er rett utenfor hovedinngangen. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

 

Parkering ved nye Hammerfest sykehus

Det er et parkeringshus tilknyttet nye Hammerfest sykehus. I tillegg er det noen plasser for korttidsparkering like ved hovedinngangen. Der er det ladestolper for el-bil, samt HC-plasser.

Parkeringshuset er alltid åpen. Det er ingen bommer, kun en garasjeport som åpnes når bilen nærmer seg.
Løsningen er basert på kameragjenkjenning ved inn- og utkjøring.

Gjeldende priser fra og med 16.september:

Priser parkeringshus
Årskort per år kr 18 000
Månedskort per måned kr 1 500
3 uker per 3 uker kr 1 250
2 uker per 2 uker kr 860
1 uke 1 uke kr 450
Timesats (0600-1700) per time kr 28
Timesats (1700-0600) per time kr 10
Maks per døgn per døgn kr 350

Priser for lading vil bli oppgitt i parkeringshuset på Rossmolla

Parkeringshuset er styrt med bruk av kameraer. Betaling kan skje på følgende måter:
•    Kjøp av abonnement på hjemmesiden til Hammerfest Parkering. 
•    Betale ved bruk av Easypark-appen.  Kameragjenkjenning må i såfall aktiveres i appen. Vær gjerne oppmerksom på at det blir 15% dyrere for parkering ved bruk av appen.
•    Betale ved betalingsautomat som er i trappegangen i 1.etasje. Følg skilting til betalingsautomat
•    Få faktura i posten. 

Det vil bli fakturert en gang i uken. Det vil si at alle parkeringene som er gjort innenfor en ukes tid kommer på samme faktura.

HC-plasser
Det er 10 oppmerkede HC-plasser i 1.etasje. 

Lading
Det vil i løpet av november/desember komme 4 lynlader-plasser i 1.etasje. 
Her må man være påpasselig med å få flyttet bilen når bilen er ferdigladet. Det betales vanlig parkeringstakst de første 30 minuttene på disse plassene. Etter 30 minutter når bilen er ferdigladet vil det bli veldig dyrt å stå parkert der.
Flytt bilen til en annen parkeringsplass i huset etter lading hvis du har behov for å stå parkert der.

Det er også installert 5 stk 22 kw ladere i 1.etasje. Disse vil klare for bruk i løpet av september.
Følg skilting for betaling av lading både på 22 kw-plassene og lynladeplassene.

Blodgivere
Det vil bli lagt opp slik at blodgivere kan få parkere gratis i parkeringshuset inntil 2 timer ved blodgiving.
Blodgiveren må da melde seg i resepsjonen slik at de får registrert registreringsnummeret på bilen.

Reserverte p-plasser

Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

 

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Praktisk informasjon

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Velkommen til kaféen på Hammerfest sykehus! Kaféen er et samlingspunkt for ansatte, pasienter og besøkende, hvor du kan nyte et variert utvalg av mat og drikke i hyggelige og moderne omgivelser.

Åpningstider (2025):

  • Hverdager: 08:00–19:00
  • Helger: 10:00–17:00

Hva tilbyr kaféen?

  • Salatbar med ferske ingredienser.
  • Påsmurt mat, varme lunsjalternativer, suppe, pizza, pølser, kaker, boller og snacks.
  • Kioskvarer og drikke, inkludert baristakaffe fra en profesjonell kaffemaskin.
  • Automater med ferskproduserte varer og oppvarmingsmuligheter, tilgjengelige utenom åpningstidene.
  • Takeaway-muligheter for mat og drikke.

Ekstra tilbud:
Kaféen selger også aviser, ukeblader og gaveartikler, som er perfekt for både pasienter og besøkende.

Bestilling av mat til møter og kurs:
Mat og drikke kan bestilles til møter, kurs og arrangementer. Bestillingene produseres internt for å sikre høy kvalitet og ferske råvarer.

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

Åpningstider

mandag – fredag
08:00 – 17:00
lørdag
12:00 – 16:00
søndag
12:00 – 16:00

Det stille rom på nye Hammerfest sykehus er et inkluderende rom for ro og ettertanke, åpent for pasienter, pårørende og ansatte døgnet rundt.

Du finner det på grunnplanet (til høyre fra hovedinngangen).

Rommet er utformet for å favne mennesker uansett tro eller livssyn, og kan benyttes til bønn, stille refleksjon eller en fredelig pause i en travel hverdag. Her er det nøytrale rammer, gjenbruksmaterialer og kunst som speiler Hammerfests historie – alt med mål om å gi en rolig og åpen atmosfære. Alle er velkommen inn.

 

BIlde av Karen Lorentzen
Sykehusprest Karen Lorentzen
 Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

Samtale

Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 96 92 02​ / 911 82 776

Mer om sykehuspresten

 Sjøkart

 

 

Når du ankommer sykehuset, vil du bli henvist til et av våre venteområder etter innsjekking. Informasjonen om hvilket venteområde du skal oppsøke, finner du på papirlappen fra innsjekkingsautomaten. Våre venteområder er tilrettelagt for å gjøre opplevelsen din så behagelig som mulig, med tydelig skilting og komfortable sitteplasser.

Dersom du har aktivert SMS-varsling, kan du også få informasjon om oppmøtested og tid direkte på mobilen din.