Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Fødselsrifter med skade på endetarmens lukkemuskel

Under fødselen blir bekkenbunnen strukket og det kan oppstå rifter i huden. Mange fødende får mindre rifter, men i blant kan den fødende få større fødselsrifter. Det kan føre til skader på endetarmens lukkemuskel.

Lukkemuskelen er en ringmuskel, som går rundt den nederste delen av endetarmen, og dens funksjon er å holde på luft og avføring. En normal og frisk lukkemuskel er konstant sammentrukket. 

Dersom lukkemuskelen er skadet og ikke tilheles fullstendig, kan lukkemekanismen bli svekket. Da kan du få plager med at du lekker luft og ikke har full kontroll på avføringen, og du opplever kanskje problemer med å rekke toalettet i tide.  

Før

Rifter i lukkemuskelen kan oppstå under fødselen og dersom du er førstegangsfødende, føder stort barn eller blir forløst med tang eller vakuum har du større risiko for en slik skade.


Under

For å reparere en skadd lukkemuskel, syr vi de skadede endene på muskelen sammen. Deretter reparerer vi resten av riften slik at det skadede området skal bli mest mulig normalt igjen. Tråden som blir brukt, vil løse seg opp av seg selv, og du trenger ikke fjerne stingene.

Etter

Smerter etter fødsel

De første dagene etter fødselen er det normalt at det svir når du later vannet, og i de første ukene kan det klø i området der det er sydd. Såret vil vanligvis leges innen tre til fire uker. Det kan ta opp mot en måned før du er smertefri og oppnår normal førlighet rundt skjeden.

Noen har behov for smertestillende medisiner i en til to uker etter fødselen, og vi anbefaler da at du bruker 1 gram paracetamol (Paracetamol/Paracet/Pamol/Pinex/Panodil) opp til fire gangar i døgnet. Om nødvendig, kan du ta 400 mg ibuprofen (Ibux/Ibuprofen/Ibumetin) sammen med paracetamol, men maks tre ganger i døgnet. Disse smertestillende medikamentene skader ikke barnet via morsmelken når du ammer.

Sårhygiene og amming

Skyll deg med lunket vann når du har hatt avføring og bruk ellers hånddusj når du skal vaske underlivet. Bruk et rent håndkle til å tørke deg med.

  • Unngå å sitte for lenge om gangen. Det kan belaste såret og gi økt smerte. Prøv å sitte på to sammenrullede håndklær.

  • Legg deg på siden når du skal inn og ut av sengen

  • Ligg helst på siden når du ammer

  • Hold avføringen myk

  • Unngå tunge løft i fire til seks uker etter fødselen

  • Bruk reseptfrie, smertestillende medikamenter mot smerter fra såret

Tarmfunksjon

Treg mage er vanlig etter fødselen. Derfor får du avføringsmiddel (Laktulose/Duphalac/ Betulac) 15 ml to ganger daglig, i den tiden du er innlagt. Du kan fortsette med det i et par uker etter fødselen for å holde avføringen myk. Unngå å trykke mye ved toalettbesøk.

Du bør drikke rikelig med vann og spise fiberrik kost (fullkornsbrød, frukt, rosiner/svisker).

Mange klarer ikke å holde på luft fra endetarmen de første ukene etter fødselen. Dette går seg ofte til ettersom bekkenbunnen blir gravdvis sterkere igjen det første halvåret etter fødselen.

Fysioterapi og opptrening

På fødeavdelingen får du råd om trening etter fødsel. Du får også henvisning til fysioterapeut som kan hjelpe deg med bekkenbunnstreningen videre.

Start med lett trening av musklene i bekkenbunnen så raskt som mulig etter fødselen. Ligg i hvilestilling, knip sammen musklene rundt endetarmen, skjeden og urinrørsåpningen. Gjenta fire-fem ganger etter hverandre, tre ganger om dagen.

Etter hvert som bekkenbunnen blir sterkere kan du øke til ti knip om gangen. Hjemme kan du gjøre øvelsene når du ligger på gulvet. Ta i så godt du kan, uten å holde pusten, og uten å bruke musklene i baken, lårene eller magen. Hold knipetaket så lenge du klarer, hvil noen sekunder og knip en gang til. Du bør fortsette med knipeøvelsene i tre til seks måneder etter fødselen.

Prøv å knipe igjen også når du hoster eller nyser, og før du løfter barnet ditt eller noe annet tungt. Om du fortsetter med knipeøvelser også etter barseltida, øker sjansen for at du ikke bli plaget med lekkasje av urin, luft eller avføring senere.

Om du ønsker mer informasjon, anbefaler vi disse nettstedene:


Sex etter fødsel

Det vil ta omtrent en måned før riften i endetarmens lukkemuskel har grodd. Vent derfor i 4-6 uker med å ha samleie, slik at ikke riften går opp igjen. Mange kvinner ønsker ikke sex de første 2-3 månedene etter fødselen fordi de er slitne, redde for smerter eller mangler sexlyst. Hormonendringer gjør ofte at skjeden kjennes tørr ut, og det kan være lurt å bruke et glidemiddel. Vi anbefaler ikke analt samleie de to første månedene etter fødselen.

Kontroll

Du vil få en time til poliklinisk kontroll 9 til 12 måneder etter fødselen. Men du må ta kontakt med fastlegen din om du får problemer med såret i underlivet i ukene etter fødselen. Tegn på infeksjon er økende smerter, at området hovner opp og feber. Det er viktig at du blir henvist og undersøkt på sykehuset dersom det er tegn på at såret har gått opp igjen, eller om du lekker avføring. Om du sliter med plager, er det viktig at du tar kontakt med fastlegen din, før den planlagte kontrolltimen.

Vi forventer at skadene er grodd ved kontrolltimen 9 til 12 måneder etter fødselen, og at du har fått tilbake styrken i bekkenbunnen. Ofte vil plager du hadde de første månedene ha gått over. Sammen med deg vil vi vurdere om bekkenbunnsfunksjonen er svekket etter skaden.

Før timen bør du tenke gjennom og registrere plager du kjenner, og hvilken innvirkning de har i hverdagen. Vi vil gjerne diskutere med deg om du bør føde normalt eller med keisersnitt i et senere svangerskap, og hvordan oppfølgingen bør være. Om du ikke har plager etter skaden, vil vi vanligvis anbefale vaginal fødsel også neste gang.

Blir jeg normal igjen?

De fleste som har fått skade på lukkemuskelen under fødsel får ikke varige, alvorlige plager. Det vanligste er at du ikke har full kontroll på luft fra tarmen. Dette kan oppleves som vanskelig i hverdagen, sosialt og på arbeid. Problemer med å holde på avføringa, er et mer sjeldent problem.

Det er viktig at du tar kontakt med fastlegen din om du har slike problemer, også om det har gått lengre tid siden du fødte. Da kan du få utredning og best mulig behandling. Det finnes ulike behandlingstilbud som kan være til god hjelp.

Vær oppmerksom

Ta kontakt med lege dersom du:

  • Får feber
  • Vevet rundt såret blir mer hovent
  • Dersom smertene i såret øker
  • Tror såret kan ha sprukket opp
  • Lekker avføring


Kontakt

  • Kontakt Føden, Hammerfest

    Oppmøtested

    Føden ligger i 5. etasje i fløy Ø.
    En parkeringsplass foran en bygning

    Hammerfest sykehus

    Sykehusveien 35

    9601 Hammerfest

    Transport

    ​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

    ​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

     

    Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

    Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

    Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

    Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

     

    All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

    Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

    Les mer om parkeringsløsningen her

     

    Reserverte p-plasser

    Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

     

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

    Kafeteriaen er alltid åpen.

    Matservering

    Hverdager
    08:00 – 13:30

    Lørdager, søndager og helligdager
    11:45 – 12:30 

    Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

    Åpningstider

    mandag – fredag
    08:00 – 17:00
    lørdag
    12:00 – 16:00
    søndag
    12:00 – 16:00

    Kappellet

    ​Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte. Det er alltid åpent. Her kan du finne ro til ettertanke. Kapellet har et piano, og i rommet utenfor finnes aktuell litteratur.

    Kapellet er åpent for alle, uavhengig av tro eller livssyn.

    Kapellet ligger på grunnplanet i sykehuset, til venstre når du har passert kafeteriaen. Følg skiltene.

    Bønnerom

    Vi har bønnerom tilgjengelig for våre muslimske pasienter. Spør personalet om hvor dette ligger så kan de vise deg. 

    En mann med briller
    Sykehusprest Karen Lorentzen
     Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

    Samtale

    Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

    Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
    Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

    Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 96 92 02​ / 911 82 776

    Mer om sykehuspresten

     Sjøkart

     

     

    Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

     

  • Kontakt Føde/gyn, Kirkenes

    Oppmøtested

    Føde/gyn finner du i andre etasje når du kommer inn hovedinngangen. 

    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:30 – 15:30   mandag – fredag

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    Bakvaktsordning – tilkalling av prest

    Prestetjenesten i Sør-Varanger har en bakvaktsordning hvor ansatte på Kirkenes sykehus kan ringe prest i tilfelle pasienter eller pårørende ønsker å komme i kontakt med de.   

    Eksempler på hva prestetjenesten kan tilby:

    • Sjelesorg og samtale
    • Nattverd
    • Dåp
    • I tillegg til egne liturgier/bønner ved livets slutt.

    Det gjøres avtale med presten på telefon om hvor og når vedkommende skal komme. Som et utgangspunkt vil vi komme til sykehuset så raskt det praktisk lar seg gjøre. Uoppsettelige tjenester vil alltid ha høy prioritert.

    Telefonnummeret som skal benyttes:

    78 97 75 70 (menighetskontoret og kan benyttes i arbeidstida - kl 09.00-15.00)

    41 37 42 34 (direkte til prest) 


    I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Åpent for alle.​

    Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

    Nettverksnavn: HN-GJEST

    Du trenger ikke oppgi passord