Øye-poliklinikk, Hammerfest

Grå stær (katarakt) operasjon ved Hammerfest sykehus

Ved grå stær (katarakt) har øyets linse blitt uklar og fører til svekket syn. Den eneste form for behandling er operasjon. Under operasjonen blir linsen fjernet og erstattet med en ny klar linse av kunststoff.


Informasjon fra helsenorge.no

Les mer om Grå stær - katarakt

Grå stær - katarakt

Grå stær (katarakt) påvirker øynene dine og gjør synet ditt tåkete. Den eneste formen for behandling er operasjon.

Ved katarakt blir linsen i øyet uklar og synet blir tåkete. Det kan sammenlignes med når en kameralinse blir ripet opp, da vil merkene vises på bildene. Katarakt påvirker oftest begge øynene, selv om det er mulig at bare ett øye rammes.

Mange tror at grå stær oppstår på overflaten av øyet, men katarakt rammer linsen som sitter inne i øyet, rett bak regnbuehinnen som omkranser pupillen. Grå stær er vanlig, spesielt hos eldre. En tredjedel av alle over 65 år har katarakt.

Les mer om Grå stær - katarakt (helsenorge.no)

Ventetider

Innledning

Hvis øyet ellers er normalt, oppnår over 95% av pasientene vanligvis normalt eller tilnærmet normalt syn i etterkant av operasjonen. Hvis det foreligger annen sykdom i øyet, vil dette kunne begrense hvor godt synet kan bli etter operasjonen.

Risikoen ved operasjon for grå stær er lav. Man kan risikere netthinneløsning, men netthinnen kan som regel opereres på plass igjen slik at synet bevares. Man kan også risikere å bli helt eller tilnærmet blind på det opererte øyet. Statistisk sett skjer dette sjeldnere enn en promille. I noen øyne finnes kompliserende forhold, som øker risikoen.

Pasienter som har økt risiko vil få særskilt informasjon om det.

Før

Før du kommer til oss spiser du frokost og tar dine faste medisiner. Møt i rene klær. Ikke smink deg eller ta på smykker og ringer. Når du kommer hit blir du tatt imot av en sykepleier som forbereder deg til operasjon. Du må regne med noe venting før det blir din tur.

Under

Pupillen dryppes ut, og øyet dryppes med bedøvende øyedråper. Under operasjonen blir ansiktet ditt dekket av et sterilt laken. Det eneste du må passe på er å ligge i ro under operasjonen. Operasjonen tar som hovedregel 20-30 minutter. Vi bruker en ultralydmaskin for å fjerne den uklare linsen og erstatter den med en klar, kunstig linse. Når operasjonen er ferdig, dekkes øyet av et øyeskjold som skal sitte på til kontrollen neste dag. Du får sitte i en god stol og slappe av en stund før du drar fra sykehuset. Du får også og informasjon av sykepleier om videre behandling de neste dagene.

Etter

Aktivitet etter operasjonen

Dagens operasjonsteknikk gjør at det vanligvis ikke er nødvendig med særlige restriksjoner. I de fleste tilfeller kan du gjenoppta vanlige aktiviteter dagen etterpå, eller få dager etter operasjonen. Unngå bassengbading og tunge løft de første tre ukene etter operasjonen. Unngå også slag eller støt mot øyet og ikke gni deg mye i øyet. Du kan ikke selv kjøre bil rett etter operasjonen.

 

Bruk av briller etter operasjonen

Allerede dagen etter operasjonen vil de fleste se bedre, men de aller fleste må bruke briller også etter operasjonen – for de flestes del til lesing, men mange må også ha briller til avstandsbruk. Brillestyrken endres seg etter operasjonen, og de gamle brillene passer ofte dårlig. Det tar imidlertid ca. fire uker før operasjonssåret er helt grodd. Først da er tiden inne til å ta ut nytt brilleglass. I mellomtiden kan du bruke dine gamle briller, eller «billigbriller» hvis de er til hjelp. Det er ikke farlig å bruke briller som ikke passer helt, hvis du har nytte av dem.


Kontroller

Første kontroll er dagen etter operasjonen. Du møter opp på samme sted som du møtte på operasjonsdagen. Etter denne kontrollen får du reise hjem hvis alt ser greit ut. Du får da sykemelding hvis du trenger det, vanligvis i 2-3 uker. Deretter blir du satt opp til kontroll ca. 1 – 3 uker etter operasjonen og videre kontroller etter dette bare hvis det er behov for det. Vanligvis skal ingen sting fjernes.

Drypping av øyedråper etter operasjonen

Etter operasjonen drypper du det opererte øyet 3 ganger om dagen med betennelsesdempende øyedråper (Spersadex). 

VIKTIG: Hvis du bruker andre faste øyedråper mot andre øyesykdommer (for eksempel dråper mot grønn stær/glaukom), er det viktig at du fortsetter med de faste øyedråpene akkurat som før!

Vær oppmerksom

Hvis du skulle merke spesielle forandringer de første dagene, som for eksempel sterke smerter, hevelse, plutselig synstap eller lignende, er det viktig at du tar kontakt. På dagtid kan du kontakte øyepoliklinikken på telefon 78 42 13 32. Utenom kontortid må du kontakte legevakta i din kommune eller vakthavende øyelege ved UNN Tromsø, sentralbord: 77 62 60 00.

Kontaktinformasjon

Busstider Hammerfest sentrum

Busstider Hammerfest sykehus

Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.
Ankomst Hammerfest sykehus ca. 08:40
Avgang fra sykehuset kl. 16:15

 Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset.

130 Bybuss Hammerfest (Gjelder ikke 20/6 - 20/8)130 Bybuss Hammerfest (Sommerperiode 20/6 - 20/8)132 Ringrute Strømsnes - Hammerfest - Forsøl

Båtruter i Hammerfest sentrum

Parkering ved Hammerfest sykehus

All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

Pris kr. 25,- per døgn – Takstgruppe 3410. Betaling via automat eller SMS (+4kr)  Dette gjelder også for El-biler.

Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. Pasientreiser

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Reisemuligheter til og fra Hammerfest sykehus

Praktisk informasjon

Kafeteria

 

Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, en vaffel eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

Kafeteriaen er alltid åpen.

Matservering

Hverdager
08:00 – 13:30

Lørdager, søndager og helligdager
11:45 – 12:30 

Kapellet – det stille rom

 

Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte. Du er velkommen hit, det er alltid åpent. Her kan du finne ro til ettertanke. Du kan tenne lys, lese og be. Kapellet har et godt piano og en cd-spiller. I rommet utenfor finnes aktuell litteratur, salmebøker og bibler.

Kapellet er åpent for alle, uavhengig av tro eller livssyn.

Kapellet ligger på grunnplanet i sykehuset, til venstre når du har passert kafeteriaen. Følg skiltene.

Kiosk

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset, som tannbørster, undertøy og toalettartikler – og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

Åpningstider

mandag – fredag
07:30 – 20:00
lørdag
10:00 – 17:00
søndag
11:00 – 17:00

Oversiktskart

 

Pasientverter

Pasientvertordningen ved Hammerfest sykehus er et samarbeid mellom Finnmarkssykehuset og frivillighetssentralen i Hammerfest.

Pasientvertene er resepsjonens «forlengede arm» ute på gulvet i hovedvestibylen. De hjelper pasienter og besøkende med å finne fram  til poliklinikker og andre behandlingssteder ved Hammerfest sykehus, og følger dem som ønsker det dit de skal. Pasientvertene kan også bistå med få tak i rullestol og å trille dem som trenger det.

Du finner pasientvertene ved «basestasjonen» deres i hovedvestibylen og ellers rundt omkring på sykehuset. Pasientvertene er lette å kjenne igjen i marineblå uniformer, og de går alltid med navneskilt. Pasientvertene kan nås på telefon 904 12 756

Prestetjenesten

 

Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

Samtale

Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 42 12 88 / 911 82 776

Mer om sykehuspresten

Røyking forbudt

​Det finnes en røykebu på hjørnet øst for hovedinngangen til sykehuset.

Ellers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk. For å sikre at tolken er tilgjengelig, bør vi forhåndsbestille tilgang til tolken, og det er derfor fint om du gir oss beskjed. Forhåndsavtale om tolking kan gjøres direkte med vår tolk på tlf. 915 98 117 (ukedager 07.30-15.00), eller ved å ringe dit du har timeavtale.

Dette gjelder også pasienter som har timeavtale på dagtid ved Spesialistpoliklinikken i Alta eller Spesialistlegesentereti Karasjok. Tolking vil der foregå på videkonferanse (Skype).

Tolken ved Hammerfest sykehus er også tilgjengelig for tilstedetolking for pasienter som er innlagt på sykehuset.

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Trådløst nettverk

​Vi har trådløst nettverk tilgjengelig for pasienter og besøkende på alle våre behandlingssteder. Ta kontakt med din avdeling for å få oppgitt påkoblingsinformasjon.

Venterom for pasienter og pårørende

 
Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

 

Fant du det du lette etter?