Etter operasjonen
Overvåkning
Etter operasjonen kommer du til oppvåkningsavdelingen. Når bedøvelsen har sluppet taket, flyttes du til sengeposten.
Smerter
Du må regne med noe smerte i kneet den første tiden etter operasjonen. Det er svært forskjellig fra pasient til pasient hvor mye smerter man har.
Du vil få smertestillende tabletter til faste klokkeslett. Det er viktig at du sier fra dersom du har vondt, slik at du får nok smertestillende.
Når du blir utskrevet, vil du få med deg resept på smertestillende tabletter. Du skal selv sørge for å ha Paracetamol hjemme. Hvis du får bruk for flere reseptbelagte smertestillende tabletter, skal du kontakte fastlegen din.
Kvalme
Noen opplever at de blir kvalme etter operasjonen. Det kan skyldes bedøvelsen, smertestillende, antibiotika, forstoppelse eller blodmangel. Det kan bli nødvendig å få kvalmestillende medisin.
Blodmangel
En proteseoperasjon kan i noen tilfeller medføre blodtap. Blodmangelen kan du merke i form av tretthet, svimmelhet og kvalme. Vi vil følge blodprosenten din nøye, og det kan bli aktuelt å gi deg blodoverføring. Blodet er godt testet og medfører i dag svært liten risiko for smitte. Blodoverføring er frivillig.
Forstoppelse
Det er normalt at man etter en operasjon kan få forstoppelse. Et lavt aktivitetsnivå og inntak av smertestillende medfører treg mage. Det er viktig at du drikker mye og er mest mulig oppe av senga. Hvis ikke magen kommer i gang etter noen dager, kan du få et avføringsmiddel. Det er ikke unormalt at det går 2-3 dager før magen fungerer normalt igjen.
Blodfortynnende
Mens du er innlagt vil du få blodfortynnende medisin daglig for å forhindre at det dannes blodpropper. Medisinen gis som en sprøyte i mageskinnet en gang hver kveld, og behandlingen varer i 14 dager. Mens du er innlagt blir du opplært til å sette sprøytene selv, eller du kan få hjelp av hjemmesykepleien i din hjemkommune.
Hevelse og blodansamling
Hevelse i det opererte benet er normalt og skyldes dels operasjonen og dels at gangfunksjonen ikke er helt normal de første tre månedene. Hevelsen kan omfatte hele benet inklusiv ankel og fot, og forsvinner vanligvis etter fem til seks måneder. Blåmerker og blodansamlinger er også normalt og forsvinner av seg selv etter noen uker.
For å motvirke hevelsen kan du gjøre sirkulasjonsøvelser og legge deg ned med bena på noen puter så de kommer over hjertehøyde, en halv time noen ganger om dagen.
Du kan også legge en ispose på kneet for å lindre smerte.
Operasjonssår
Etter operasjonen vil det nesten alltid sive litt væske fra såret. Vi forventer at såret er tørt innen 5-6 dager. Vi ser på operasjonssåret før du reiser hjem. Hvis det fortsatt siver væske fra såret etter at du er utskrevet fra sykehuset,
må du kontakte din fastlege.
Trening og aktivitet
De første dagene
Du skal begynne å bevege deg så raskt du kan etter operasjonen. Du begynner med de øvelsene du får instruksjon i av fysioterapeuten.
Det er også mye trening i de daglige aktivitetene, som toalettbesøk, hente seg vann, gå til spisestua osv. Personalet på avdelinga veilede deg, og du skal prøve å klare deg selv så raskt som mulig etter operasjonen.
Fysioterapeuten vil trene spesifikke kneøvelser med deg en gang om dagen. Denne treningen starter første dag etter operasjonen. Du skal også gjøre øvelsene som fysioterapeuten viser deg, flere ganger om dagen. Disse øvelsene skal du gjøre også den første tiden hjemme.
Din egeninnsats er av stor betydning for resultatet av operasjonen!
Fysisk aktivitet
Det er viktig både for det nye kneet ditt og din generelle helsetilstand at du er aktiv. Turgåing, svømming og sykling er fine aktiviteter.
- Sykling på ergometersykkel anbefales inntil smertegrense. Sykling på vanlig sykkel anbefales først når du går uten krykker.
- Du kan svømme når såret er grodd.
- Du kan løpe når muskulaturen er godt nok opptrent. Benytt joggesko med demping i sålen.
- Det er ikke å anbefale at du har et arbeid med mange tunge løft daglig.
- Respekter smertegrensen din. Spør fysioterapeuten til råds, hvis du er i tvil.
Bilkjøring
Du kan kjøre bil når du kan belaste benet fullt og bruke pedalene sikkert og hurtig. Vær oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil når du bruker medisiner merket med rød trekant. Det er ditt eget ansvar å vurdere når det er trafikkmessig forsvarlig å kjøre bil. Er du usikker kan du avklare dette med din fastlege.
Forsiktighetsregler
Vær forsiktig slik at du ikke vrir på benet mens du belaster det.
Du kan sove på ryggen, magen eller på siden. Når du ligger på den gode siden, bør du ha en pute mellom bena. Du skal ikke ha en pute under kneet når du ligger på rygg.
Det er veldig viktig at du bøyer benet ofte, slik at ikke kneet stivner.
Egentreningsøvelser etter kneproteseoperasjon
Utskrivelse
Utreisetidspunkt vurderes etter din funksjon og din helse. For å vurdere dette ser man om:
- Såret er tørt eller ubetydelig fuktig.
- Du kan gå med krykker i trapp.
- Du kan klare deg hjemme.
- Du kan komme inn og ut av sengen.
- Du kan klare deg selv på toalettet.
- Du kan klare dusj og påkledning.
- Du kan øvelsene dine og fortsette treningen hjemme.
Du kan få et tilbud om et opphold på et opptreningssenter, eller du kan trene med fysioterapeut i din hjemkommune.
Du må regne med å dra hjem i påvente av dette tilbudet.
Hvis du har behov for sykemelding, ordnes dette før hjemreise. Alle nødvendige skjema for transport blir ordnet av oss.
Bestill time hos din fastlege for å fjerne stingene to uker etter operasjonen.
Kontroll etter utskrivelse
Kontrollene utføres hos ortoped på poliklinikken etter seks uker og etter ett år.
Røntgen tas dagen før utskrivelse, etter seks uker og etter ett år.
Her finner du brosjyre for Kirkenes
Her finner du brosjyre for Hammerfest