Behandling

Kjønnsvorter - medikamentell behandling

Kjønnsvorter (kondylom) er en ufarlig tilstand forårsaket av vorteviruset humant papillomavirus (HPV), hovedsakelig undertype 6 og 11. Synlige vorter kan oppstå på hud og slimhinne på og rundt kjønnsorgan og i endetarmsområdet. Medikamentell behandling hjemme er den vanligste behandlingsformen.

Kondylom (Condylomata acuminata) er en ufarlig tilstand forårsaket av enkelte undergrupper av vorteviruset humant papillomavirus (HPV). HPV-infeksjon er den vanligste virusutløste kjønnssykdommen i Norge.

Alle typer vorter skyldes infeksjon med humant papillomavirus (HPV). Det er hittil identifisert over 200 ulike typer av HPV i hud og slimhinner, og av disse kan cirka 40 typer overføres ved seksuell kontakt. Fordi viruset overføres ved hud‐mot‐hud kontakt er det også mulig å få viruset uten å ha sex.  Det kan ta tid å bli kvitt vortene, selv med behandling, men de forsvinner alltid etter hvert. Infeksjon med HPV er svært vanlig.

Cirka 80 prosent av alle seksuelt aktive vil en eller annen gang i løpet av livet ha hatt dette.

Les mer på helsenorge.no

Utgifter til behandling av kjønnsvorter (kondylomer) er ikke dekket av smittevernloven. Derfor må du selv dekke utgifter for egenandel og bandasjemateriell om du får konsultasjon eller blir behandlet.

Før

Diagnosen stilles ved klinisk undersøkelse hos legen din. Behandlingen som velges er avhengig av hvor kjønnsvortene er, hvor lenge du har hatt dem og om du er gravid eller ammer.

Det er ingen forberedelser som er nødvendig for å starte medikamentell hjemme-behandling av kjønnsvorter, annet enn en legetime og en resept.

Trenger du at legen skal behandle deg på legekontoret må du ha timeavtale for dette. Eventuelt må du en henvisning fra fastlegen din til en spesialist som utfører behandlingen.

Vanligvis vil legen begynne den medikamentelle behandlingen med å skrive ut en resept på et middel eller en krem du kan bruke hjemme:

Podofyllotoksin-middel (Condyline)

Dette er et middel med cellegift som hemmer celledeling og medfører celledød. I Norge finnes det under navnet Condyline. Podofyllotoksin skal ikke brukes av gravide og ammende. Er du kvinne i fruktbar alder må du derfor bruke sikker prevensjon med kondom eller unngå vaginalt samleie når du behandles med dette middelet. Podofyllotoksin skal ikke brukes på åpne sår etter kirurgisk inngrep og er ikke godkjent til behandling hos barn under 12 år.

Imiquimod-krem (Aldara)

Dette er en krem er et lokalt immunstimulerende middel. I Norge selges det under navnet Aldara-krem og består av en eske med engangsposer. Kremen stimulerer immunforsvaret i hudområdet til å bekjempe viruset.

Under

Den medikamentelle behandlingen betyr å stimulerer immunforsvaret ditt til å fjerne viruset selv. Du må spesielt merke deg om medisinen egner seg for deg som er gravid eller ammer.

Immunstimulerende behandling mot kjønnsvorter betyr å aktivere immunforsvaret lokalt med et middel, smurt direkte på stedet hvor viruset angriper.

Det finnes ulike midler til slik lokal behandling som du påfører kjønnsvortene direkte, og som gjør at vortene forsvinner raskere. De aller fleste får svært god effekt av slik lokalbehandling. Du smører dette på hjemme etter anvisning fra apoteket, og det tar noen uker før du merker bedring.

Podofyllotoksin-middel (Condyline)

Middelet pensles på vortene 2 ganger daglig i 3 påfølgende dager, etterfulgt av fire dagers pause. Behandlingen kan gjentas 3-4 ganger. Det skal pensles kun så mye på at vortene akkurat dekkes. Unngå pensling utenfor vortene. Maksimal enkeltdose bør ikke overskride 0,5 ml ved hjemmebehandling, og hvis dosen overstiger 1 ml bør behandlingen utføres av lege. Plastspatler eller bomullspinner følger med i pakken. Etter at middelet er penslet på bør det tørke for å unngå irritasjon. Om vortene er vanskelige å se kan det vært nyttig å bruke speil.

Imiquimod-krem (Aldera)

Kremen, 5 %, påføres før sengetid 3 dager ukentlig, for eksempel mandag, onsdag og fredag. Kremen skal være på huden som er angrepet 6–10 timer, før det vaskes bort med såpe og vann. Unngå å smøre kremen på innvendige områder i urinrør, skjede, livmorhals og i endetarmen. Menn som ikke er omskåret og  som behandler vorter under forhuden, må trekke forhuden tilbake og vaske glans daglig. Behandling bør fortsette til synlige vorter er forsvunnet, eller i maksimalt 16 uker ved hvert utbrudd. Det forventes at huden heler til hos kvinner etter ca 8 uker og hos menn er etter ca 12 uker.


Vaksine

Det finnes vaksiner som virker forebyggende mot visse undertyper av humant papillom virus (HVP). Kontakt legen din hvis det er aktuelt og du lurer på dette.

Etter

Selv etter en vellykket behandling med kremer og midler kan vortene komme tilbake. Jo lengre tid utbruddene er borte, jo bedre er sjansene for at infeksjonen er borte.

Opptil en tredjedel får kjønnsvortene tilbake etter behandling, enten på samme sted eller på nye steder.

Hvis vortene kommer tilbake må du og legen din vurdere en annen type behandling.

Vær oppmerksom

Vær oppmerksom på at visse typer medisiner og midler mot kjønnsvorter ikke skal brukes av deg som er gravid eller ammer.

Sårdannelser og lokal irritasjon er vanlig under behandling med imiquimod (Aldara). Noen få får også influensalignende symptomer av dette.

Lokale hudreaksjoner som ømhet, svie, rødme og overflatesår er vanlige bivirkninger av podofyllotoksin (Condyline).

Kontakt

  • Kontakt Gynekologisk poliklinikk og sengepost, Hammerfest

    Oppmøtested

    Gynekologisk poliklinikk og sengepost ligger i 5. etasje i fløy Ø. 
    En parkeringsplass foran en bygning

    Hammerfest sykehus

    Sykehusveien 35

    9601 Hammerfest

    Transport

    ​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

    ​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

     

    Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

    Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

    Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

    Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

     

    All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

    Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

    Les mer om parkeringsløsningen her

     

    Reserverte p-plasser

    Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

     

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

    Kafeteriaen er alltid åpen.

    Matservering

    Hverdager
    08:00 – 13:30

    Lørdager, søndager og helligdager
    11:45 – 12:30 

    Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

    Åpningstider

    mandag – fredag
    08:00 – 17:00
    lørdag
    12:00 – 16:00
    søndag
    12:00 – 16:00

     Sjøkart

     

     

    Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

     

  • Kontakt Gynekologisk poliklinikk, Kirkenes
    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:30 – 15:30   mandag – fredag

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.