HELSENORGE
Kvinne- og barneavdeling, Hammerfest

Lichen sclerosus - behandling ved Hammerfest sykehus

Lichen sclerosus (LS) er en kronisk hudsykdom som kan gi plager særlig i underlivet (genitalområdet) hos både kvinner og menn. Sykdommen er vanligere hos kvinner enn hos menn. Barn kan også få sykdommen.

Innledning

Sykdommen anses som en autoimmun tilstand (kronisk betennelsestilstand). Årsaken er ukjent, men den er ikke forårsaket av noen form for infeksjon eller smitte. 0,1 - 0,3 prosent av befolkningen kan ha LS.

Hvilke symptomer har sykdommen?

Kvinner har ofte sterk kløe på kjønnslepper, på klitoris eller området rundt endetarmen. Huden kan få en hvitaktig farge og kan etterhvert bli tynn, stiv og sigarettpapiraktig. Det kan ses små hudblødninger. Noen får små rifter. Ubehandlet kan man få arrdannelse og sammenvoksinger av huden i kjønnsdelene. Smerter ved samleie kan bli et problem både på grunn av hudens tilstand og på grunn av sammenvoksingene. LS påvirker ikke slimhinnene i skjeden (vagina) eller livmoren, og har ingen effekt på graviditet. Hos menn ses forandringer på glans og forhuden. Huden kan også her bli hvitaktig farget, og noen får små hudblødninger. LS ses oftere hos menn som ikke er omskåret. Forhuden kan bli trang, og noen kan få problemer med å dra forhuden tilbake. Ereksjon kan være smertefullt.

Både menn og kvinner kan ha tilsvarende hudforandringer andre steder på kroppen.

Hva forårsaker sykdommen?

Årsaken er ukjent. Arvelige faktorer kan være medvirkende. LS er ingen seksuelt overførbar infeksjon og er ikke smittsom.

Før

Vanligvis stilles diagnosen ved at en lege undersøker huden. Ved usikkerhet tar vi en liten hudprøve (biopsi) som sendes inn til undersøkelse hos en patolog. Undersøkelsen skjer i lokalbedøvelse.

Under

Målet med behandlingen er å lindre plagene dine, stoppe forverring og forhindre arrdannelser. 

Kortison

Den mest effektive behandlingen er sterke kortisonkremer som du bruker over lang tid. Det er vanlig å starte med daglig smøring i to til fire uker, deretter annenhver dag i fire uker. Det er viktig med vedlikeholdsbehandling (smøring cirka to ganger i uken) for å forhindre tilbakefall.

Kirurgiske inngrep

Hos kvinner med sammenvoksinger i skjedeåpningen (vulva) som hindrer for eksempel vanlig samleie og vannlating, kan du oppnå bedring ved ulike små, kirurgiske inngrep. I noen tilfeller kan laserbehandling være aktuelt.

Hos menn kan omskjæring være nødvendig.

 

 

Etter

LS er en kronisk hudsykdom, hvor livslang kortisonbehandling, ofte med tillegg av egenmassasje av området med olje, kan være nødvendig.

Vær oppmerksom

Undersøkelser har vist at risikoen for hudkreft er litt økt (cirka. fem prosent) i områder med LS. Vi anbefaler derfor å gå til kontroll minst engang i året.

Du bør også kontakte lege hvis du har sår som ikke gror.

Kontaktinformasjon

Busstider Hammerfest sentrum

Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​


Busstider Hammerfest sykehus

Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.
Ankomst Hammerfest sykehus ca. 08:40
Avgang fra sykehuset kl. 16:15

Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

Båtruter i Hammerfest sentrum

Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 


Parkering ved Hammerfest sykehus

All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

Pris kr. 25,- per døgn – Takstgruppe 3410. Betaling via automat eller SMS (+4kr)  Dette gjelder også for El-biler.

Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 



Pasientreiser

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Praktisk informasjon

Kafeteria

Illustrasjon for kantine

Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, en vaffel eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

Kafeteriaen er alltid åpen.

Matservering

Hverdager
08:00 – 13:30

Lørdager, søndager og helligdager
11:45 – 12:30 

Kapellet – det stille rom

​Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte. Det er alltid åpent. Her kan du finne ro til ettertanke. Kapellet har et piano, og i rommet utenfor finnes aktuell litteratur.

Kapellet er åpent for alle, uavhengig av tro eller livssyn.

Kapellet ligger på grunnplanet i sykehuset, til venstre når du har passert kafeteriaen. Følg skiltene.

Kiosk

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset, som tannbørster, undertøy og toalettartikler – og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

Åpningstider

mandag – fredag
08:00 – 17:00
lørdag
12:00 – 16:00
søndag
12:00 – 16:00

Oversiktskart

 

Prestetjenesten

 

Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

Samtale

Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 96 92 02​ / 911 82 776

Mer om sykehuspresten

Røyking forbudt

​Det finnes en røykebu på hjørnet øst for hovedinngangen til sykehuset.

Ellers er det røyking forbudt på hele området, ute og inne.

Samisk tolk

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Trådløst nettverk

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord

Venterom for pasienter og pårørende

 
Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

 

Fant du det du lette etter?