Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Mortons metatarsalgi

Mortons metatarsalgi (fot)

Mortons nevrom er en nerveknute som ligger i forfoten. Nerveknuten finnes vanligvis mellom tåballene til 3. og 4. tå. Nerveknuten kan gi opphav til smerter og ubehag i forfot. Plagene lindres ofte ved tilpasning av skotøy. Et annet navn på samme tilstand er Mortons metatarsalgi.

Symptomer

Mortons nevrom er en fortykkelse av en av de normale nervene som går ut til tærne. En slik nervefortykkelse kalles nevrom eller nerveknute. Fortykkelsen kan skyldes stadig irritasjon og trykk mot nerven. Den fortykkede nerve/nerveknute vil da klemmes enda mer og gi opphav til smerter under forfot og frem i tærne.  Tilstanden kan henge sammen med bruk av dårlige sko og overbelastning av forfot. Den vanligste plassen for en slik nerveknute er mellom tåballene til tå nummer 3 og 4.  Den kan også finnes mellom tåballene til tå nummer 2 og 3.

Symptomene er brennende, skarp, intens smerte i forfoten som kan stråle ut til de nærmeste tær.

Støtsmerter ut i tærne

Tærne kan dovne vekk/bli numne  og det kan prikke i tærne. Noen klager over at de har følelsen av å gå med en krøllete sokk eller med en småstein i skoen. Smertene kommer vanligvis først når en har gått en stund. Plagene forverres ved bruk av trange eller høyhælte sko. Nummenhet i de nærmeste tær er også vanlig.

Henvisning og vurdering

Diagnosen Mortons nevrom stilles på grunnlag av sykehistorie og funn ved undersøkelse av foten din. Fremprovosering av smerter ved trykk mot nerveknuten er typisk tegn. Ved tvil om diagnose kan ultralydundersøkelse eller MR undersøkelse være til hjelp.

Den viktigste behandlingen for Mortons nevrom er tilpassing av skotøy som ikke klemmer på forfot og eventuelt bruk av innleggssåler i skoen som avlaster de ømme nervene.

Operasjon kan av og til være et alternativ. Operasjon er kun aktuelt om du ikke har effekt av avlastende tiltak(konservativ behandling) for din fot. Det anbefales at man forsøker konservativ behandling i mange måneder/1 år før en henvises til vurdering av kirurgi.

De fleste er fornøyde etter operasjon, men komplikasjoner kan forekomme. Hvis nerveknuten kirurgisk fjernes kan den av og til vokse ut igjen og gi nye plager.

Mortons nevrinom er vanligvis en klinisk diagnose. MR eller ultralydundersøkelse kan også hjelpe i diagnostisering.  

Henvisning til kirurgi er kun aktuelt ved store plager uten hjelp av konservativ behandling.
Før henvisning til ortoped bør det tas røntgenbilder av pasientens fot. Disse bør tas stående med belastning.

Før

Når vi mottar henvisning fra fastlegen din vil du få tildelt  time til vurdering på ortopedisk poliklinikk. En lege vil da på ny undersøke foten din og vurdere om det er til å gå videre med en operasjon.

Under

Operasjon for Mortons nevrom blir gjort som dagkirurgi. Det betyr at du reiser hjem samme dag som operasjonen utføres. Operasjonen gjøres enten i lokalbedøvelse eller i narkose. Under operasjonen fjernes den ømme nerveknuten sammen med de nærmeste nervegrener. Du må derfor regne med varig nedsatt følelse i de tær som nervene går til.

Det finnes også en operasjonsmetode som bevarer nerveknuten, og kun løsner stramme ligamenter rundt knuten.

Etter

Etter operasjon skal du belaste foten forsiktig de 2 første ukene. De første dagene bør du sitte med foten mest mulig opp for å redusere hevelse og blødning i sår. Ved tegn til infeksjon i operasjonssåret må du straks kontakte fastlege, legevakt eller avdelingen. Stingene etter operasjon fjernes etter cirka 2-3 uker hos fastlege.

Vær oppmerksom

Infeksjon kan oppstå etter alle kirurgiske inngrep. Tegn på infeksjon kan være rødhet, økende hevelse, eller væske som siver ut fra såret. Økende smerter fra sårområdet etter noen dager eller feber kan også være tegn på infeksjon. Ved mistanke om infeksjon er det viktig å kontakte lege for videre utredning og oppfølging så snart som mulig.

Kontakt

  • Kontakt Kirurgisk/ortopedisk avdeling, Hammerfest

    Oppmøtested

    Kirurgisk/ortopedisk sengepost ligger i 3. etasje, kirurgisk og ortopedisk poliklinikk i 1. etasje. Føden og gynekologisk poliklinikk/sengepost ligger i 5.etasje. 

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

  • Ventetid: Ikke oppdatert

    Kontakt Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

    Oppmøtested

    Se de ulike enhetene for oppmøtested. 

    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Ventetid

    Ikke oppdatert ventetid for utredning

    Ikke oppdatert ventetid for dagbehandling

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:00 – 14:30   mandag – fredag

    I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Åpent for alle.​

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

    Åpningstider i skranken

    Mandag - fredag: 
    07:30 – 16:00

    ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.