Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Nerve i klem ved albuen, operasjon

Det finnes tre større nerver i området rundt albuen (radialis-, medianus- og ulnaris-nerven). Når en eller flere av disse nervene kommer i klem kan det gi ulike typer plager, som nummenhet, stikkende smerter og/eller muskelsvakhet i deler av hånden/armen.

Symptomer på trykk mot nervene som går ut til armene er relativt vanlig og gir som vanligvis ufarlige og forbigående plager. Hos noen blir trykket mot nerven så stort og langvarig at det gir veldig sterke smerter eller til og med muskelsvakhet og det kan være nødvendig med en operasjon. Årsaken kan være hevelse i området forårsaket av sykdom eller skade som påvirker nerven. I noen tilfeller kan også nerven påvirkes av trykk mot nerven over lenger tid eller langvarig ensidig belastning. 

Symptomene er ulike avhengig av hvilken nerve som er i klem. Du kan ha smerter i albueregionen og når du holder håndflaten oppover eller nedover med motstand. Muskelsvakhet i arm og hånd, og nummenhet eller stikninger i hånd og fingre, kan også forekomme. I starten er plagene ofte verst om natten og det lindrer ofte å riste på hånden. 

Diagnosen stilles ut fra sykehistorien din og legens kliniske undersøkelse.  Vi tar ofte noen blodprøver for å utelukke at for eksempel stoffskifteproblemer bidrar til plagene. En nevrofysiologisk undersøkelse (elektrisk måling av nerveimpulser) kan være til hjelp dersom det er tvil om diagnosen.

Den innklemte nerven bør avlastes gjennom tilpasning av arbeidssituasjon og hverdagsaktiviteter. I noen tilfeller, avhengig av hvilken nerve som ligger i klem, kan en skinne som begrenser bøy i albuen om natten når du sover, gi symptomlindring. Treningsøvelser og tøying kan redusere mildere symptomer. Dersom ikke dette hjelper, og sensibiliteten eller kraften er påvirket, kan det bli nødvendig med en operasjon.

Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.



Under

Operasjon

Operasjonen gjøres vanligvis i lokalbedøvelse, noen ganger velger man å operere i narkose. Ved operasjonen stenges blodtilførselen av med en mansjett rundt overarmen, slik at viktige strukturer i armen blir synlige. Operasjonen innebærer at man tar bort trykket som fins mot nerven, ofte på grunn av en trang kanal eller hard muskelkant som trykker mot den. Operasjonen tar 20 til 30 minutter. Vanligvis kan du reise hjem samme dag. Du får en myk bandasje eller gips som du skal ha på til stingene fjernes etter to uker. Denne kan være stor, og det kan derfor være vanskelig å utføre visse hverdagslige aktiviteter.


Etter

Det er vanlig at fingrene hovner opp etter en håndoperasjon. Den beste måten å forebygge dette på og stimulere tilheling og bevegelse er:

  • Hold hånden høyt. Ha hånden i hjertehøyde når du ikke bruker hånden og strekk armen oppover i den grad bandasjen/gipsen tillater dette. Ha hånden på en pute om natten.
  • Beveg på fingrer og hånd, og bruk hånden så mye som gipsen eller bandasjen tillater. Du bør unngå tunge løft. De to første ukene bør du ikke løfte tyngre enn ett kilo, det vil si en melkekartong. Full bruk og belastning kan tillates cirka fire uker etter operasjonen.
  • Ta på og berør ansikt, hud og gjenstander med ulik overflate for å stimulere nervenes følsomhet, se på hånden og lytt til lyden av berøringen!

Smerte i operasjonsområdet kan forekomme i noen dager. Ved behov kan du ta smertestillende. Resultatet etter operasjonen varierer avhengig av hvilken nerve som har ligget i klem. Nummenhet, stikninger og smerter forsvinner ofte ganske snart etter operasjonen, men det tar lenger tid dersom trykket mot nerven har vært hard eller har pågått over lenger tid.

Sykemelding

Sykemeldingens lengde avhenger av hvilket yrke du har. Ofte er du sykemeldt to til fire uker, men om du har et manuelt lett arbeid kan du vanligvis arbeide noen dager etter operasjonen.

Kontroller

Kontroll hos fastlege skjer etter to uker når bandasje/gips og sting fjernes. Etter dette er det vanligvis ikke nødvendig med bandasje. Du kan vaske hendene som vanlig med såpe. De første månedene kan arret være rødt, hardt og blankt. Hold huden ren og tørr - og smør gjerne ofte med en fuktighetskrem. Det er viktig å komme i gang med å bruke hånden normalt så fort som mulig. Dersom det er nødvendig med trening etter operasjonen, skjer det hos ergoterapeut. Du skal ha kontroll på sykehuset etter seks til åtte uker.

Vær oppmerksom

Du bør kontakte poliklinikken dersom bandasjen eller gipsen forskyves, kjennes for trang, du får feber, har langvarig verk eller hevelsen ikke går tilbake.

Kontakt

  • Kontakt Kirurgisk/ortopedisk avdeling, Hammerfest

    Oppmøtested

    Kirurgisk/ortopedisk sengepost ligger i 3. etasje, kirurgisk og ortopedisk poliklinikk i 1. etasje.

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

  • Kontakt Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

    Oppmøtested

    Se de ulike enhetene for oppmøtested. 

    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:30 – 15:30   mandag – fredag

    I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Åpent for alle.​

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

    Åpningstider i skranken

    Mandag - torsdag:
    07:30 – 16:00

    Fredag:
    07.30 - 15.30

    ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.