Hvis du har kreft eller forstadier til kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. De fleste pasienter må opereres, og noen pasienter må ha tillegg av onkologisk behandling, eller er i behov av palliativ behandling. Beslutning om behandling tar vi i samvalg med deg.
Samvalg innebærer at du får informasjon om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Så kan du sammen med helsepersonell veie disse opp mot hverandre, ut fra hva som er viktig for deg.
Her er tre spørsmål du kan stille din behandler:
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
For pasienter med peniskreft vil behandlingen stort sett være operasjon. Enkelte ganger bruker man cellegift i forkant av operasjon, såkalt neoadjuvant kjemoterapi, mens andre ganger gir man cellegift eller strålebehandling i etterkant av operasjon. Forstadier til peniskreft vil ofte kunne behandles medikamentelt i første omgang, men det kan også være aktuelt med operasjon for forstadier til peniskreft.
Kirurgisk inngrep på penis kan være alt fra et mindre inngrep som å fjerne forhuden, til større inngrep som amputasjon. Det finnes i dag mange kirurgiske teknikker som gir god organsparing, og organsparing er et av de viktigste prinsippene i dag ved kirurgisk behandling av peniskreft. Målet er å kunne opprettholde seksuell funksjon. Bivirkninger kan inkludere tap av penislengde og nedsatt følsomhet i penis. Det gjøres også en vurdering av din vannlatingsfunksjon i forkant av kirurgi for å bevare best mulig vannlatingsfunksjon i det enkelte tilfellet. Det er også mulig for enkelte pasienter å bli tilbudt rekonstruktiv kirurgi i etterkant av kreftbehandlingen.
Mistanke om spredning
Dersom peniskreften sprer seg, vil dette skje via lymfebaner til lymfeknuter i lysken. Det er derfor viktig å få undersøkt disse skikkelig. Hvis man ikke har mistanke om spredning til lymfeknuter etter røntgenundersøkelsene gjør man vaktpostlymfeknute-diagnostikk (sentinel node). Dette er et mindre inngrep hvor man bare fjerner en eller noen få lymfeknuter for å se om det kan foreligge mikrospredning.
Ved bekreftet spredning til flere lymfeknuter i lysken vil man fjerne alle lymfeknutene i lysken (lyske glandeltoilett), og i enkelte tilfeller også lymfeknutene inne i bekkenet.
Ved vaktpostlymfeknutediagnostikk fjernes den lymfeknuten eller de lymfeknutene som ligger nærmest svulsten. Du får sprøytet inn en liten mengde av et radioaktivt stoff i huden på penis. Dette stoffet vil så hjelpe kirurgen til å finne de eller den lymfeknuten («vaktpostlymfeknuten») hvor det er mest sannsynlig at det finnes spredning av kreftceller. Denne lymfeknuten kan så fjernes med kirurgi.
Dersom det påvises spredning til lymfeknuter i lysken, vil vi operere bort alle lymfeknutene i lysken på denne siden. Dette kalles lyskeglandeltoalette. Dette gjør vi for å forsøke å hindre at kreftceller sprer seg videre i kroppen, og for å kartlegge hvor mange lymfeknuter som inneholder kreftceller.
Ved påvist spredning til lymfeknuter i lysken avhenger det av hvor omfattende
spredningen er. Noen pasienter må da også fjerne lymfeknuter i bekkenet. I tillegg skal man vurderes for kjemoterapi og strålebehandling. Dette er en vurdering som gjøres på et multidisiplinært møte (MDT-møte).
Langtkommet sykdom
Cellegift og/eller strålebehandling er aktuelle behandlingsalternativer ved langtkommet sykdom, og hvor man ikke kan kurere kreften, såkalt palliativ behandling.