Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Prostatahyperplasi ved Kirkenes sykehus

Prostatahyperplasi, godartet forstørrelse (hyperplasi) av prostata, betraktes vanligvis som en aldersbetinget tilstand, og er en normal del av selve aldringsprosessen. Det medfører en forsnevring av urinrøret med redusert avløp/urinstråle. Behandlingen er vanligvis kirurgisk inngrep eller medikamentell behandling.

Kun menn har prostata. Ettersom menn blir eldre, kan prostatakjertelen blir større. Dette kan forårsake plager, for eksempel nattlig vannlating. Men en forstørret prostata er vanligvis ikke et alvorlig helseproblem.

Prostata er en liten, fast kjertel på størrelse med en valnøtt. Den finnes under bunnen av urinblæren. Fremre del av prostata ligger rundt urinrøret, røret som frakter urin og sæd ut av kroppen. Endringer i prostata kan gjøre urinrøret trangere, noe som gjør det vanskelig å tisse.

Baksiden av prostata ligger mot endetarmen (rektum). Legen kan undersøke prostatakjertelen via endetarmen.

Mange menns prostatakjertler blir større etter hvert som de blir eldre. Når dette skjer, kaller leger det benign prostatahyperplasi (BPH) eller LUTS (lower urinary tract symptoms). LUTS er ikke kreft, og det er vanligvis ikke et alvorlig helseproblem. Men noen er såpass plaget at de søker hjelp hos fastlegen.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser deg til utredning ved mistanke om prostatahyperplasi. Henvisningen vurderes av spesialist i urologi ved poliklinikken.

For at du skal få rask og god behandling er det viktig at fastlegen gjør de nødvendige undersøkelsene, og sender denne informasjonen om deg til poliklinikken.

Nødvendige undersøkelser hos fastlegen:

  • Miksjonsliste for å registrere hyppigheten og måling av urinmengde
  • IPSS-skjema (International Prostata Symptomscore)
  • DRE-funn (Digital Rectal Eksplorasjon)
  • Aktuelle blodprøver, kreatin, urinstoff, PSA (dobbeltprøve)
  • Undersøkelser av urinprøve, eventuelt med dyrkningsresultat

Utredning

Når henvisningen er vurdert får du innkalling til utredning og samtale med urolog.

Behandling

Kirurgisk behandling er nødvending ved total urinstopp, ved betydelig avløpshindring, hos pasienter med mye rest-urin, og eventuell nyresvikt. Det kan også være nødvendig dersom du er plaget med blærestein eller gjentatte urinveisinfeksjoner.

Medikamentell behandling

I den senere tid er det også utviklet medikamenter som gjøre det mulig å påvirke symptomene ved prostatahyperplasi. Den ene gruppen medikamenter virker på hormonproduksjonen ved at prostatakjertelen skrumper med cirka 30 prosent. Det fører til lettere vannlating, og mindre plager og symptomer. Den andre medikamentgruppen som brukes ved hyperplasi motvirker sammentrekningen av muskulaturen i prostata og ved blærehalsen. Behandling fører til redusert motstand for vannlating, og symptomene dine blir mindre.

Det kan også være nødvendig med blærekateter (slange til urinblæren) i en overgangsperiode mens du venter på operasjon eller at medikamentene skal virke.


 

Oppfølging

Enkelte pasienter blir innkalt til oppfølgende konsultasjon ved poliklinikken, men dette er vanligvis ikke nødvendig. Hvis undersøkelse av prostatavev i mikroskop skulle vise kreft som ikke var forventet, innkalles du til samtale.

Kontakt

Kirkenes sykehus Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

Kontakt Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

Oppmøtested

Se de ulike enhetene for oppmøtested. 

En stor bygning ved siden av en vannmasse

Kirkenes sykehus

Skytterhusveien 2

9900 Kirkenes

Transport

​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

Parkeringsavgiften er som følger:

  • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
  • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
  • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Praktisk informasjon

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

Åpningstider

10:30 – 15:30   mandag – fredag

I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Åpent for alle.​

Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

Åpningstider i skranken

Mandag - torsdag:
07:30 – 16:00

Fredag:
07.30 - 15.30

​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.