Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Sterilisering av menn

Sterilisering er blant de sikreste formene for prevensjon. En liten operasjon hindrer sædcellene i å kunne befrukte, og hindrer dermed evnen til å få barn.

Sædlederne blir lukket, slik at det ikke kommer sædceller ved utløsning. Hormonbalansen og lysten på sex er den samme som før steriliseringen. Inngrepet kan i utgangspunktet ikke gjøres om. Ved den minste tvil, bør du derfor velge en annen form for prevensjon. Sterilisering hindrer graviditet, men beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer. Bruk kondom dersom du er sterilisert og har flere partnere.


Henvisning og vurdering

Dersom du ønsker å bli sterilisert, kan du ta kontakt med fastlegen din eller en klinikk som driver med prevensjonsveiledning. Legen skal gi deg opplysninger om hvordan operasjonen blir utført, og om risikoen som er knyttet til å la seg sterilisere. Legen vil også fortelle deg om andre aktuelle prevensjonsmetoder. Du må vurdere nøye, fritt og uavhengig om sterilisering er den beste måten for deg å hindre uønskede svangerskap.

Dersom du bestemmer deg for å bli sterilisert, må du undertegne skjemaet «Begjæring om sterilisering». Her bekrefter du også å ha fått informasjon om inngrepet. Legen skriver deretter en henvisning til sykehuset eller til den privatpraktiserende spesialisten som skal utføre steriliseringen, og sender skjemaet med din underskrift dit.

Legen som utfører operasjonen, skal på forhånd forsikre seg om at du har fått informasjon om inngrepet, eventuelt informere deg selv. Ventetiden for å bli sterilisert varierer fra sykehus til sykehus. Oppdatert informasjon finner du på www.frittsykehusvalg.no. Selv om du har skrevet under på at du ønsker å sterilisere deg, kan du når som helst ombestemme deg før operasjonen. Husk i så fall på å avbestille timen for inngrepet.

Før

Det er ingen forberedelser.

Under

Ved sterilisering blir veien for sædcellene stengt ved at sædlederne blir kuttet. Sædlederne kjenner du som en liten streng under huden øverst på pungen på hver side. Sterilisering av menn (vasektomi) blir gjort poliklinisk (uten at du blir lagt inn) på et sykehus eller hos en privatpraktiserende spesialist.

Det blir brukt lokalbedøvelse under operasjonen. Kirurgen lager et lite snitt i huden på hver side av pungen. Sædlederne på hver side blir løftet fram og knyttet sammen på to plasser. Deretter klipper kirurgen over eller fjerner litt av sædlederen. (For å være sikker på at rett struktur er fjernet, blir ofte en liten bit av sædlederen sendt til undersøkelse). Det lille hudsåret på hver side blir sydd med ett sting. Steriliseringen fører til at sædcellene ikke lenger kan bevege seg gjennom sædlederne og blande seg i sædvæsken som kommer fra de to sædblærene og prostatakjertelen. Fordi sædcellene bare utgjør en liten del av utløsningen (ca. 5 prosent), merker det store flertallet av steriliserte menn verken endret mengde eller kvalitet på sædvæsken.

Etter

Du kan reise rett hjem etter operasjonen. Sykemelding er som regel ikke nødvendig. Plagene etter operasjonen er som ved andre mindre operasjoner. Som regel er det ingen fysiske komplikasjoner etter steriliseringen. En sjelden gang kan det oppstå hevelser (blodansamling) ved operasjonsstedet, infeksjon i bitestiklene og smerte ved samleie. Hevelsen og smertene går normalt over av seg selv, og infeksjonen kan behandles. Fordi testiklene fortsetter å produsere sæd, skjer det ofte at bitestiklene vokser litt og kan føles noe uregelmessige i årene etter operasjonen. Noen få kan ha ubehag i form av periodevis sårhet og smerter. Det finnes eksempler på kroniske smerter rundt bitestiklene, men dette forekommer svært sjelden. Lysten og evnen til sex blir ikke påvirket av selve operasjonen, men frykten for sviktende potens kan gi problemer. Dette går som regel raskt over.

Kontroll:

Du må ta med fersk sædprøve til din fastlege etter 2-3 måneder. Prøven blir analysert i mikroskop der man ser etter sædceller. Det er anbefalt å kontrollere sædprøve to ganger med minst en måneds mellomrom, der begge prøvene skal være fri for sædceller. Fram til det må annen prevensjon brukes.

Kontakt

  • Kontakt Kirurgisk poliklinikk, Hammerfest

    Oppmøtested

    Kirurgisk poliklinikk ligger i 1. etasje i fløy NØ
    En bygning ved siden av vannet

    Hammerfest sykehus

    Kransvikveien 35

    9601 Hammerfest

    Transport

    ​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

    ​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

     

    Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

    Busstoppet er rett utenfor hovedinngangen. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

    Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

    Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

     

    Parkering ved nye Hammerfest sykehus

    Det er et parkeringshus tilknyttet nye Hammerfest sykehus. I tillegg er det noen plasser for korttidsparkering like ved hovedinngangen. Der er det ladestolper for el-bil, samt HC-plasser.

    Parkeringshuset er alltid åpen. Det er ingen bommer, kun en garasjeport som åpnes når bilen nærmer seg.
    Løsningen er basert på kameragjenkjenning ved inn- og utkjøring.

    Gjeldende priser fra og med 16.september:

    Priser parkeringshus
    Årskort per år kr 18 000
    Månedskort per måned kr 1 500
    3 uker per 3 uker kr 1 250
    2 uker per 2 uker kr 860
    1 uke 1 uke kr 450
    Timesats (0600-1700) per time kr 28
    Timesats (1700-0600) per time kr 10
    Maks per døgn per døgn kr 350

    Priser for lading vil bli oppgitt i parkeringshuset på Rossmolla

    Parkeringshuset er styrt med bruk av kameraer. Betaling kan skje på følgende måter:
    •    Kjøp av abonnement på hjemmesiden til Hammerfest Parkering. 
    •    Betale ved bruk av Easypark-appen.  Kameragjenkjenning må i såfall aktiveres i appen. Vær gjerne oppmerksom på at det blir 15% dyrere for parkering ved bruk av appen.
    •    Betale ved betalingsautomat som er i trappegangen i 1.etasje. Følg skilting til betalingsautomat
    •    Få faktura i posten. 

    Det vil bli fakturert en gang i uken. Det vil si at alle parkeringene som er gjort innenfor en ukes tid kommer på samme faktura.

    HC-plasser
    Det er 10 oppmerkede HC-plasser i 1.etasje. 

    Lading
    Det vil komme 4 lynlader-plasser i 1.etasje. 
    Her må man være påpasselig med å få flyttet bilen når bilen er ferdigladet. Det betales vanlig parkeringstakst de første 30 minuttene på disse plassene. Etter 30 minutter når bilen er ferdigladet vil det bli veldig dyrt å stå parkert der.
    Flytt bilen til en annen parkeringsplass i huset etter lading hvis du har behov for å stå parkert der.

    Det er også installert 5 stk 22 kw ladere i 1.etasje. 
    Følg skilting for betaling av lading både på 22 kw-plassene og lynladeplassene.

    Blodgivere
    Det vil bli lagt opp slik at blodgivere kan få parkere gratis i parkeringshuset inntil 2 timer ved blodgiving.
    Blodgiveren må da melde seg i resepsjonen slik at de får registrert registreringsnummeret på bilen.

    Reserverte p-plasser

    Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

     

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

    Åpningstider

    mandag – fredag
    08:00 – 17:00
    lørdag
    12:00 – 16:00
    søndag
    12:00 – 16:00

    Velkommen til kaféen på Hammerfest sykehus! Kaféen er et samlingspunkt for ansatte, pasienter og besøkende, hvor du kan nyte et variert utvalg av mat og drikke i hyggelige og moderne omgivelser.

    Åpningstider (2025):

    • Hverdager: 08:00–19:00
    • Helger: 10:00–17:00

    Hva tilbyr kaféen?

    • Salatbar med ferske ingredienser.
    • Påsmurt mat, varme lunsjalternativer, suppe, pizza, pølser, kaker, boller og snacks.
    • Kioskvarer og drikke, inkludert baristakaffe fra en profesjonell kaffemaskin.
    • Automater med ferskproduserte varer og oppvarmingsmuligheter, tilgjengelige utenom åpningstidene.
    • Takeaway-muligheter for mat og drikke.

    Ekstra tilbud:
    Kaféen selger også aviser, ukeblader og gaveartikler, som er perfekt for både pasienter og besøkende.

    Bestilling av mat til møter og kurs:
    Mat og drikke kan bestilles til møter, kurs og arrangementer. Bestillingene produseres internt for å sikre høy kvalitet og ferske råvarer.

     Sjøkart

     

     

    Når du ankommer sykehuset, vil du bli henvist til et av våre venteområder etter innsjekking. Informasjonen om hvilket venteområde du skal oppsøke, finner du på papirlappen fra innsjekkingsautomaten. Våre venteområder er tilrettelagt for å gjøre opplevelsen din så behagelig som mulig, med tydelig skilting og komfortable sitteplasser.

    Dersom du har aktivert SMS-varsling, kan du også få informasjon om oppmøtested og tid direkte på mobilen din.

  • Kontakt Kirurgisk poliklinikk, Kirkenes
    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten