Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose, Epikondylitt

Tennis- og golfalbue

Tennis- eller golfalbue kan du få på grunn av gjentatte, ensformige bevegelser, gjerne over flere år. Smertene kommer ofte snikende over tid. For de fleste vil behandlingen være veiledning i trening og tøyninger hos fysioterapeut.

Tennisalbue og golfalbue er betegnelser for smerter på utsiden eller innsiden av albuen. Smertene oppstår gjerne som følge av overbelastning av senefestene i albuen. Dette skyldes som oftest gjentatte, ensformige bevegelser uten nok hvile. Plagene er borte hos over 90 prosent i løpet av 1 år uten spesiell behandling.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

De vanligste diagnosene er relatert til sener og muskulatur. Av disse er «tennisalbue», smerter på utsiden av albuen, vanligst. Andre plager er «golfalbue»/smerter på innsiden av albuen, og muskulære smerter i underarmen. I noen tilfeller er det nødvendig med supplerende undersøkelser som ultralyd, røntgen eller MR.

Før

Er du henvist for albueplager vil du bli innkalt til en poliklinisk konsultasjon hos lege. Det kreves ingen forberedelser til denne konsultasjonen.

Under

Legen vil vanligvis undersøke hånd/håndledd, skulder og nakke i tillegg til albuen fordi smerter og funksjonsproblemer ofte involverer flere kroppsområder. Den kliniske undersøkelsen med testing av bevegelighet, muskelstyrke og spesifikke tester vil som regel være tilstrekkelig for å stille en diagnose. 

Albueplager med utgangspunkt i sene/muskelapparatet behandles med informasjon og råd i forhold til arbeid og aktiviteter, bløtdelsbehandling, øvelsesbehandling og tøyninger.

I akuttfasen kan det hjelpe med betennelsesdempende medisiner for å redusere smerter. Ved smerter på utsiden og innsiden av albuen vil trening av styrke og utholdenhet være sentralt og det kreves stor grad av egeninnsats.

Av og til er det aktuelt å konferere med ortoped med tanke på operasjon, men for de fleste er behandlingen veiledning i trening og tøyninger hos fysioterapeut lokalt.

Etter

De fleste blir bra og vanligvis kreves det ingen oppfølging i spesialisthelsetjenesten.

Kontakt

Kirkenes sykehus Fysioterapi, ergoterapi og ernæring, Kirkenes

Kontakt Fysioterapi, ergoterapi og ernæring, Kirkenes

Oppmøtested

Fysioterapi og ergoterapi holder til i 3. etasje i fløy C3 sør. Klinisk ernæringsfysiolog holder til i poliklinikken i 2. etasje.

En stor bygning ved siden av en vannmasse

Kirkenes sykehus

Skytterhusveien 2

9900 Kirkenes

Transport

​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

Parkeringsavgiften er som følger:

  • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
  • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
  • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Praktisk informasjon

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

Åpningstider

10:30 – 15:30   mandag – fredag