Kirurgisk behandling av trykksår består i opprensking og fjerning av dødt vev, samt reduksjon av trykkpunkter og dekking av sårhule med frisk vev. Behandlingen gjennomføres for å lukke trykksår som ikke tilheles på egenhånd.
I forkant av inngrepet tømmes tarmen for å hindre at avføring forurenser det opererte området og fører til infeksjon i etterkant av operasjonen. For å hindre avføring den første uken etter operasjonen får man fiberfattig kost som etterlater få avfallsstoffer i tarmen og et medikamentelt stopperegime som reduserer tarmaktiviteten samtidig som den holder avføringen myk. Hos enkelte er det nødvendig å få lagt en stomi i forkant av operasjonen slik at sårområdet lett kan holdes rent. Under operasjonen renser man først opp i såret og alt dødt vev fjernes. Hos noen pasienter kan det være aktuelt å redusere trykkpunktet ved at noe av benet fjernes. Deretter dekkes såret med friskt vev, som oftest ved å forflytte vev fra områdene rundt såret – en rotasjonslapp.
Iblant dekkes ikke såret med en gang og det vil være behov for ytterligere konservativt sårstell før kirurgisk sårlukking. Dette kan være aktuelt ved urene sår.
Gjør det vondt?
Dersom du har følelse i området der du har trykksår får du bedøvelse under operasjonen. Alle får standard smertemedisiner etter operasjonen og den enkelte pasient får i tillegg ekstramedisiner etter behov.
Hvor lenge varer behandlingen?
Operasjonen varer 1‐3 timer Avlastningsfasen før belastning av lappen kan ta 8‐10 uker.