Sammen med deg vurderer vi hvilken behandling du har behov for.
Behandling i TSB kan omfatte avrusning, kartlegging/utredning, poliklinisk behandling, dagbehandling, døgnbehandling og ambulerende oppfølging/behandling.
Som oftest får du tilbud om å starte behandlingen på poliklinikk. Sammen med deg vurderer vi fortløpende om du har behov for et annet behandlingsopplegg, som for eksempel døgnbehandling.
Avrusning
Mange kan ha behov for avrusning i starten eller underveis i et behandlingsforløp. Avrusningen kan skje poliklinisk ved dagbehandling eller ved innleggelser i en avrusningsenhet.
Vi følger
Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler.
Avrusning alkohol
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Avrusning benzodiazepiner
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Avrusning opioider
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Poliklinikk
Poliklinikk er ofte hovedtilbudet i behandlingen. Her starter og avslutter som regel behandlingen. Under veis i behandlingen, kan du ha behov for annen type behandling. I en poliklinikk går du til regelmessige samtaler hos en behandler over en periode.
Poliklinisk behandling ved rusavhengighet
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Ambulante tjenester/behandling
Prinsippet i ambulant behandling er at oppfølging foregår der du har ditt nettverk. Behandlingen flyttes altså ut av vår institusjon og hjem til deg og ditt nærmiljø. Ambulante tjenester kan være en forsterking av poliklinisk behandling eller et eget behandlingstilbud. Vi kan være tett på, med mulighet for daglig oppfølging sammen med deg, i en intensiv, men tidsavgrenset periode.
Døgnbehandling
Dersom du og din behandler kommer frem til at poliklinisk behandling ikke er tilstrekkelig, kan det være nødvendig med døgninnleggelse. Da vil behandlingen foregå ved en døgnenhet. En døgninnleggelse har vanligvis en varighet på: korttid inntil 3-6 måneder og langtid 6-12 måneder, men dette kan også tilrettelegges individuelt.
Døgnbehandling av rusmiddelproblemer ved SANKS Karasjok
Tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelproblemer (TSB) omfatter tilbud om døgnbehandling. TSB er hjemlet i spesialisthelsetjenesteloven, og pasientenes rettigheter går fram av pasientrettighetsloven.
-
Før
For at en døgninnleggelse skal gi best mulig resultat er det viktig med godt forarbeid.
Forarbeidet består i å avklare flere forhold relatert til pasientens situasjon. Det er også viktig at institusjonen er best mulig kjent med pasientens situasjon.
For de pasientene som har lokal oppfølging, er det viktig at det knyttes kontakt mellom behandlingsinstitusjon og det lokale hjelpeapparatet.
-
Under
Under en døgninnleggelse har pasienten tilhold på institusjonen.
Tilbudet vil bestå av individuelle samtaler, miljøterapi og gruppebehandling. Behandlingen tilrettelegges ut fra pasientens behov.
Det vil være ansvarlig behandlingspersonalet tilgjengelig gjennom hele døgnet.
-
Etter
Etter et opphold i døgninstitusjon overtar det lokale hjelpeapparatet. Før avslutning av døgnbehandling vil det være møter/samtaler mellom sykehuset og det lokale hjelpeapparatet.
Ved utskrivelse mottar pasienten og henviser en epikrise som er en oppsummering av oppholdet og en anbefaling av videre tiltak.
Gå til
Døgnbehandling av rusmiddelproblemer
-
Avdeling
-
Døgnenheten psykisk helse og avhengighet
Det finnes flere metoder og terapiformer for behandling av rusavhengighet. De ulike behandlingsstedene har forskjellig tilnærming.
Du kan lese mer om disse på helsenorge.no