Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Urinlekkasje - operasjon ved anstrengelseslekkasje

Urinlekkasje ved anstrengelser som hoste, nys, latter og fysisk aktivitet skyldes oftest svekkelse i urinblæras lukkemuskel og/eller i bindevevet som holder urinrør og urinblære på plass. Hensikten med å operere inn en vaginaltape (TVT, TOT) er å stabilisere urinrøret, slik at vi reduserer lekkasjen eller at den opphører. 80-90 prosent av kvinnene blir kvitt anstrengelseslekkasjen etter operasjonen.

Lekker du urin når du nyser, ler eller trener, er stressinkontinens den mest sannsynlige årsaken. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe, som for eksempel enkle bekkenbunnøvelser.

Les mer på helsenorge.no

Av dem som har anstrengelselekkasje, viste en finsk undersøkelse at 95 prosent av pasientene var fornøyde etter operasjonen.

Dersom man har blandingslekkasje, det vil si både angstrengelses- og hastverklekkasje, er resultatene dårligere på grunn av mer kompleks årsak.

Før

For kvinner etter overgangsalder er det viktig å bruke østrogentilskudd i skjeden (for eksempel Vagifem, Gelisse eller Ovesterin) minimum to uker før operasjon dersom du ellers ikke bruker dette fast. Vi anbefaler å unngå barbering av underlivet de siste to til tre ukene før inngrepet.

 

Under

Under inngrepet ligger du med beina opp som ved en gynekologisk undersøkelse. En sykepleier sitter ved hodeenden og passer på at du har det bra under inngrepet. 

Operasjonen utfører vi i lokalbedøvelse, og du får i tillegg smertestillende intravenøst. Det er normalt at du kjenner berøring og moderat smerte under inngrepet.

Slimhinnen i skjeden blir åpnet under urinrøret, og vi lager to små snitt nederst på magen din. Et prolenbånd (syntetisk materiale) blir ført opp med en nål på begge sider av urinrøret bak symfysen. For å kontrollere at båndet sitter riktig, kikker vi inn med et lite kamera i urinblæra (cystoskop). Båndet blir strammet til du lekker kun en dråpe ved hoste. Snittet i skjeden og nederst på magen blir sydd med tråd som forsvinner av seg selv.

Båndet blir ikke sydd fast, men gror fast i vevet.

Etter

Du kan dra hjem når du får til å tisse normalt, som oftest samme dag. Vi kontrollerer resturin (hvor mye som er igjen i blæra etter at du har tisset) med en blærescanner. De fleste tisser langsommere etter inngrepet. For å forebygge urinveisinfeksjon får du med Hiprex tabletter som du skal ta morgen og kveld i tre dager, inkludert operasjonsdagen.

Inntil én uke.

Det er vanlig å ha litt smerter de første dagene etter operasjonen. Smertene kan du behandle med Paracetamol 500 mg (Paracet, Pamol, Panodil, Pinex), to tabletter inntil fire ganger daglig og Ibuprofen 400 mg (Ibux, Ibumax, Ibumetin), én tablett inntil fire ganger daglig, og vi anbefaler at du kjøper inn dette på forhånd. Gi oss beskjed hvis du ikke tåler disse medisinene, slik at vi kan planlegge smertelindring etter operasjonen.

Vi bruker tråd som forsvinner av seg selv. Det kan komme ut trådbiter fra skjeden i noen uker etter operasjonen.

Det er vanlig å ha litt blødninger i noen dager til uker etter operasjonen, inntil sårene gror.

Dersom det blir vanskelig å tisse etter inngrepet, eller du har andre problemer eller spørsmål, kan du kontakte oss på telefon.

Etter operasjonen kan du være i normal fysisk aktivitet og du kan begynne å trene når du føler deg i form til det. Det er viktig at såret i skjeden får tid til å gro og det betyr at du bør unngå samleie, tampong og aktiviteter som sykling og spinning første måneden.

Vi ønsker at alle som blir operert for TVT blir registrert i den anonyme nasjonale databasen NKIR (Norsk kvinnelig inkontinensregister). Du vil bli bedt om å skrive under samtykke til dette. Er du med i registeret, vil du bli innkalt til en frivillig kontroll innen ett år og tre år etter inngrepet.

Vær oppmerksom

Ved alle kirurgiske inngrep er det risiko for komplikasjoner, oftest blodansamlinger, blodpropp eller infeksjon. I sjeldne tilfeller kan andre organer som tarm og urinblære bli skadet. Noen svært få opplever at slimhinnen i skjeden over båndet ikke vil gro. Det kan en sjelden gang være vanskelig å stramme båndet riktig, og det kan bli vanskelig å tisse. Vi måler derfor resturin før du kan dra hjem. Noen få må lære å tømme blæra med kateter til tissingen kommer i gang. Hvis båndet er lagt for stramt, kan operatøren dagen etter inngrepet slakke båndet.

Generelt gjelder at dersom plagene etter operasjonen ikke avtar fra dag til dag, men i stedet øker på, bør du ta direkte kontakt med vår avdeling. Spesielt bør du være oppmerksom på økende smerter, pustebesvær, feber, plager fra urinveier og tarm. Svie og hyppig vannlating etter operasjonen kan det være tegn på blærekatarr, og du bør levere morgenurinprøve på rent glass hos fastlege.

Kontakt

  • Ventetid: 26 - 58 uker

    Kontakt Gynekologisk poliklinikk og sengepost, Hammerfest

    Oppmøtested

    Gynekologisk poliklinikk og sengepost ligger i 5. etasje i fløy Ø. 
    En parkeringsplass foran en bygning

    Hammerfest sykehus

    Sykehusveien 35

    9601 Hammerfest

    Transport

    ​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

    ​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

     

    Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

    Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

    Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

    Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

     

    Parkering ved nye Hammerfest sykehus

    Det er et parkeringshus tilknyttet nye Hammerfest sykehus. I tillegg er det noen plasser for korttidsparkering like ved hovedinngangen. Der er det ladestolper for el-bil, samt HC-plasser.

    Parkeringshuset er alltid åpen. Det er ingen bommer, kun en garasjeport som åpnes når bilen nærmer seg.
    Løsningen er basert på kameragjenkjenning ved inn- og utkjøring.

    Gjeldende priser fra og med 16.september:

    Priser parkeringshus
    Årskort per år kr 18 000
    Månedskort per måned kr 1 500
    3 uker per 3 uker kr 1 250
    2 uker per 2 uker kr 860
    1 uke 1 uke kr 450
    Timesats (0600-1700) per time kr 28
    Timesats (1700-0600) per time kr 10
    Maks per døgn per døgn kr 350

    Priser for lading vil bli oppgitt i parkeringshuset på Rossmolla

    Parkeringshuset er styrt med bruk av kameraer. Betaling kan skje på følgende måter:
    •    Kjøp av abonnement på hjemmesiden til Hammerfest Parkering. 
    •    Betale ved bruk av Easypark-appen.  Kameragjenkjenning må i såfall aktiveres i appen. Vær gjerne oppmerksom på at det blir 15% dyrere for parkering ved bruk av appen.
    •    Betale ved betalingsautomat som er i trappegangen i 1.etasje. Følg skilting til betalingsautomat
    •    Få faktura i posten. 

    Det vil bli fakturert en gang i uken. Det vil si at alle parkeringene som er gjort innenfor en ukes tid kommer på samme faktura.

    HC-plasser
    Det er 10 oppmerkede HC-plasser i 1.etasje. 

    Lading
    Det vil i løpet av november/desember komme 4 lynlader-plasser i 1.etasje. 
    Her må man være påpasselig med å få flyttet bilen når bilen er ferdigladet. Det betales vanlig parkeringstakst de første 30 minuttene på disse plassene. Etter 30 minutter når bilen er ferdigladet vil det bli veldig dyrt å stå parkert der.
    Flytt bilen til en annen parkeringsplass i huset etter lading hvis du har behov for å stå parkert der.

    Det er også installert 5 stk 22 kw ladere i 1.etasje. Disse vil klare for bruk i løpet av september.
    Følg skilting for betaling av lading både på 22 kw-plassene og lynladeplassene.

    Blodgivere
    Det vil bli lagt opp slik at blodgivere kan få parkere gratis i parkeringshuset inntil 2 timer ved blodgiving.
    Blodgiveren må da melde seg i resepsjonen slik at de får registrert registreringsnummeret på bilen.

     

    Parkering ved gamle Hammerfest sykehus

    All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

    Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

     

    Reserverte p-plasser

    Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

     

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Ventetid

    26 uker til utredning

    32 uker til dagbehandling (58 totalt)

    32 uker til innleggelse (58 totalt)

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

    Kafeteriaen er alltid åpen.

    Matservering

    Hverdager
    08:00 – 13:30

    Lørdager, søndager og helligdager
    11:45 – 12:30 

    Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

    Åpningstider

    mandag – fredag
    08:00 – 17:00
    lørdag
    12:00 – 16:00
    søndag
    12:00 – 16:00

     Sjøkart

     

     

    Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

     

  • Ventetid: 8 - 22 uker

    Kontakt Gynekologisk poliklinikk, Kirkenes
    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Ventetid

    8 uker til utredning

    14 uker til innleggelse (22 totalt)

    14 uker til dagbehandling (22 totalt)

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:00 – 14:30   mandag – fredag

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.