Behandling

Utstående ører - operasjon

Ører ser ulike ut fra person til person. Både form og størrelse varierer. Operasjon av utstående ører er et rent kosmetisk inngrep.

I det offentlige helsevesen er det kun barn og unge opp til 18 år som kan bli vurdert for å få operasjon av ører som står langt ut fra hodet. Personer over 18 år som ønsker en slik operasjon må oppsøke private klinikker og får ikke dette dekket av det offentlige.

Før

Inngrepet blir stort sett gjort som dagbehandling, det vil si uten at du trenger å bli lagt inn på sykehus. For enkelte kan det bli nødvendig med et opphold i forbindelse med inngrepet.

De fleste pasienter blir operert i narkose. Større barn og ungdommer får tilbud om å gjøre inngrepet med lokalbedøving. Du må uansett være fastende fra mat/drikke/tyggegummi/drops eller annet fra kl 00.00 natten før operasjonen. Du kan drikke klare væsker (saft/vann) inntil to timer før oppmøte.

Legen som skal operere tar et bilde av ørene dine før operasjonen, og informerer nærmere om hva som skal skje under inngrepet. Det er ingen garanti for at operasjonen vil gi deg helt symmetriske ører.

Under

Det finnes flere operasjonsmetoder for utstående ører. Noen legger et hudsnitt bak på ytre ører, og deretter fjerner overskytende hud, mens andre har ett skjult hudsnitt på forsiden av ører hvor hud ikke fjernes. Vi sliper ørebrusken og syr slik at det blir dannet en krumming på framsiden av ørene, som ofte mangler når ørene dine er utstående. Til slutt legger vi en relativt stram bandasje rundt hodet ditt som skal holde ørene inn til hodet og hindre blødning etter inngrepet.

Operasjonen tar omtrent 45 minutter for hvert øre.

Etter

Legen som opererte deg vil som regel se deg og kontrollere ørene under bandasjen første dag etter inngrepet. Det er vanlig at du opplever litt dunking/smerte i ørene de første dagene etter operasjonen, deretter avtar smertene. Det kan være du har behov for litt smertestillende, og Paracet eller liknende er ofte nok. 

Bandasjen skal være på i 7 dager etter operasjonen. Da kommer du inn til kontoroll, på sykehuset der bandasjen og stingene blir fjernet. Ofte blir det brukt sting som løser seg opp av seg selv slik at det ikke er noen sting som skal fjernes.

De opererte ørene vil ha en mørk rødfiolett farge etter inngrepet, men dette vil gradvis normalisere seg i løpet av noen uker.

Etter operasjonen skal du bruke pannebånd i 4-6 uker.

Det er vanlig å kontrollere resultatet 3 - 4 måneder etter operasjonen.

For barn må en regne med en god uke hjemme fra skolen etter behandling. Barnet bør ikke ha gymnastikk de første 3 - 4 ukene etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Det oppstår sjelden komplikasjoner etter slike inngrep. Vær likevel oppmerksom på: 

  • Ved blødning må du ta kontakt med lege.
  • Feber og smerte som ikke avtar etter de første par dagene etter operasjonen kan være tegn på infeksjon. Ta i så fall kontakt med lege for kontroll.
  • Endring i følelsen i ørene går som regel over, men kan i enkelte tilfeller bli varig.

Kontakt

  • Kontakt Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

    Oppmøtested

    Se de ulike enhetene for oppmøtested. 

    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:30 – 15:30   mandag – fredag

    I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Åpent for alle.​

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

    Åpningstider i skranken

    Mandag - torsdag:
    07:30 – 16:00

    Fredag:
    07.30 - 15.30

    ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.

  • Kontakt Kirurgisk/ortopedisk avdeling, Hammerfest

    Oppmøtested

    Kirurgisk/ortopedisk sengepost ligger i 3. etasje, kirurgisk og ortopedisk poliklinikk i 1. etasje.

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten