Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Væskeansamling i testikkelen

Væskeansamling i testikkelen (hydrocele testis eller vannbrokk) er en tilstand med væskeansamling rundt testikkelstrengen og selve testikkelen, altså i pungen. Tilstanden er ufarlig, men kan bli plagsom på grunn av trykk og tyngdefølelse i pungen.

Årsaker

Årsaken til denne sykdommen er vanligvis en medfødt svakhet i bukhinnen. Dette medfører at det siver væske ned i pungen fra bukhulen. Vannbrokket kan også i noen tilfeller- hos voksne menn – være en komplikasjon som følge av lokale lidelser i pungen eller andre sykdommer som hjertesvikt, skrumplever eller svulster i mageregionen.

Diagnosen vil stilles på bakgrunn av de typiske funn man gjør ved undersøkelsen. Legen kan gjennomlyse pungen med lommelykt. Man vil da se at pungen er fylt med væske – den er gjennomskinnelig. Ultralyd kan gjennomføres hos yngre menn for å utelukke testikkelkreft. I tvilstilfeller vil en tømming av vannbrokket ved å stikke inn en sprøytespiss og suge ut (aspirere) innholdet, gi diagnosen.



Hva er langtidsutsiktene?
Volumet av vannbrokket øker gradvis, det stabiliserer seg i en viss størrelse, men går sjelden tilbake av seg selv. Når plagene er små, er det ikke nødvendig med behandling. Prognosen er god både med og uten behandling. Dersom man finner årsaken til væskedannelsen hos voksne med denne lidelsen, vil behandlingen rette seg mot denne.

Før

Behandling kan være nødvendig for å redusere ubehaget på grunn av økende volum og tyngde. Dersom hevelsen blir uttalt, kan trykket bli så stort at testikkelen skades, men dette skjer sjelden. Tapping med nål gir bare kortvarig lindring av plagene fordi vannbrokket i de fleste tilfeller kommer igjen. Denne behandlingen kan gjentas inntil tre ganger.

OPERASJON

Det er vanlig å operere denne sykdommen. I de fleste tilfeller kan operasjon foregå som dagkirurgi, det vil si uten overnatting i sykehus.

Forberedelse til operasjon

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.


  • Fjerning av ringer/smykker/piercing må du gjøre før du kommer. Er de vanskelig å få fjernet kan du risikere at de blir klippet. Det er lurt å ordne dette i god tid før operasjonen.
  • Grundig dusj med hårvask gjøres hjemme operasjonsdagen. Ikke påfør hudkrem/lotion eller sminke etter at du har dusjet.

Under

Selve operasjonen utføres i narkose eller spinalbedøvelse. Operasjonen varer under en halv time. Via et snitt i huden tømmes væsken ut og hinnen åpnes og fjernes. Deretter lukkes huden med tråd som forsvinner av seg selv i løpet av 2-4 uker.

Etter

Vanligvis er det nok med sykemelding eller fravær fra skole i en uke. Du bør vente med trening og tungt arbeid til såret er grodd etter cirka 14 dager. Du kan dusje dagen etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner:
Vanligste komplikasjon er blødning som kan føre til stor hevelse i pungen og blålig misfarging. Det er sjelden nødvendig med ny operasjon eller tapping, men det kan gå uker før disse forandringene forsvinner.
Sårinfeksjon kan forekomme. I noen tilfeller må såret åpnes og puss tømmes ut. Ofte blir det gitt antibiotikakur ved mistanke om infeksjon. Spesielt ved stor hevelse i pungen kan det være lindrende å bruke suspensorium (pungbelte) for å unngå sterkt drag på testikkelen.

Kontakt sykehuset dersom komplikasjoner oppstår etter operasjonen.

Kontakt

  • Kontakt Medisinsk poliklinikk, Hammerfest

    Oppmøtested

    Medisinsk poliklinikk ligger i 2. etasje i fløy S
    En parkeringsplass foran en bygning

    Hammerfest sykehus

    Sykehusveien 35

    9601 Hammerfest

    Transport

    ​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

    ​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

     

    Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

    Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

    Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

    Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

     

    All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

    Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

    Les mer om parkeringsløsningen her

     

    Reserverte p-plasser

    Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

     

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

    Kafeteriaen er alltid åpen.

    Matservering

    Hverdager
    08:00 – 13:30

    Lørdager, søndager og helligdager
    11:45 – 12:30 

    Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

    Åpningstider

    mandag – fredag
    08:00 – 17:00
    lørdag
    12:00 – 16:00
    søndag
    12:00 – 16:00

     Sjøkart

     

     

    En mann med briller
    Sykehusprest Karen Lorentzen
     Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

    Samtale

    Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

    Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
    Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

    Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 96 92 02​ / 911 82 776

    Mer om sykehuspresten

    Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

     

  • Kontakt Medisinsk poliklinikk, Kirkenes

    Oppmøtested

    Medisinsk poliklinikk ligger i 2. etasje i fløy C2 nord, D2 nord og D3 sør.
    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:30 – 15:30   mandag – fredag

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

    Åpningstider i skranken

    Mandag - torsdag:
    07:30 – 16:00

    Fredag:
    07.30 - 15.30

    Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

    Nettverksnavn: HN-GJEST

    Du trenger ikke oppgi passord

    ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.