Vevsprøve - spyttkjertel

Spyttkjertelbiopsi blir utført for å stadfeste mistanken om Sjøgrens syndrom, utelukke andre tilstander og stille en sikker diagnose. Spyttkjertelbiopsi kan være et viktig verktøy ved mistanke om Sjøgrens syndrom. 

Ventetider

Innledning

Henvisning og vurdering

De fleste pasientene blir henvist fra revmatolog, men noen blir også henvist fra ØNH-lege, fastlege og tannlege. 

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Du bør være frisk, ikke ha oppkast eller feber. Ta kontakt om du er i tvil. 

Hygiene

For å minske risikoen for infeksjoner må du dusje og vaske håret kvelden før operasjonen. 

Medisiner

Dersom du bruker blodfortynnende medisin som Marevan og Albyl-E, må du kontakte ØHN senest 10 dager før operasjonen, om dette ikke er avklart på forhånd. 

Under

Operasjonsdagen

Du skal ta faste medisiner om morgenen som vanlig. Ta med deg ei liste over de medisinene du bruker til sykehuset. Siden inngrepet blir gjort med lokalbedøvelse kan du spise frokost som vanlig operasjonsdagen. Det er fint om du ikke har på deg sminke, smykker, ringer eller piercing. 

Ved ØHN-poliklinikk blir du undersøkt av lege før operasjonen og grunnlaget for den planlagte behandlingen blir vurdert på nytt. Deretter blir du tatt imot av sykepleier. 

Operasjonen

Operasjonen blir gjort i lokalbedøvelse, og operasjonstiden varierer fra 15 minutter til 1 time, avhenging av hva som skal gjøres. Operasjonssår i munnen og på innsiden av leppa blir sydd med selvoppløsende tråd. 

Det som blir fjernet blir sendt til analyse i mikroskop. 

Etter

Du kan reise hjem, eller på arbeid, rett etter inngrepet. Før hjemreise får du snakke med legen som informerer deg om operasjonen og eventuelle forhåndsregler. Om du er operert på ei av leppene, skal du være forsiktig med strekk på leppa, fordi såret kan da sprekke opp. Ofte er sykemelding unødvendig. 

Det blir som oftest sydd med selvoppløsende tråd. 

Du kan bli nummen i leppa etter operasjonen. Dette er nesten alltid forbigående. 

Smertestillende

Lokalbedøvelsen går ut etter et par timer. Du kan trenge smertestillende noen dager etter operasjonen. Dersom du har smerter etter hjemreises holder det oftest med smertestillende paracetamol tabeletter. Følg dosering anbefalt på pakken fra apoteket. 

Blødning

For å minske risikoen for blødning skal du holde deg i ro operasjonsdagen. Ikke ta del i trening eller annen tung fysisk aktivitet operasjonsdagen. 

Mat og drikke

Operasjonsdagen skal mat og drikke være avkjølt eller kald for å minske ubehag og risiko for blødning. Du bør vente med å spise et par timer etter lokalbedøvelsen er gått ut. 

Vi anbefaler at du skyller munnen med vann etter måltider i noen dager, slik at matrester ikke fester seg i såret. 

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Trådløst nettverk

​Vi har trådløst nettverk tilgjengelig for pasienter og besøkende på alle våre behandlingssteder. Ta kontakt med din avdeling for å få oppgitt påkoblingsinformasjon.

Fant du det du lette etter?