Diskuterte arbeidet og fremtiden til SANKS
På det årlige dialogmøtet la SANKS, Sámi Klinihkka frem arbeidet sitt for 2024. Det ble også diskutert hvordan Sámi Klinihkka bør utvikles videre til et selvstendig urfolkssenter.
Samisk Nasjonal kompetansetjeneste (SANKS) inviterte til årlig dialogmøte i forrige uke. Da var SANKS faglig referansegruppe, SANKS brukerråd, SANKS FoU-styre, Sámi Klinihkkas ledelse og sekretariatet og forskere til SANKS FoU samlet i Tromsø.
På det årlige dialogmøtet orienterer SANKS om arbeidet sitt det foregående året. SANKS faglige referansegruppe har ansvaret for at tjenesten drives i tråd med intensjonene i forskrift og at tjenestens innhold er likeverdig og tilgjengelig for brukere i hele landet.
SANKS som kompetansetjeneste, har som ansvar å bidra til å bygge opp og formidle kompetanse innen psykisk helsevern og rus når det gjelder samiske pasienters særskilte rettigheter og behov for kultursensitiv diagnostikk og kulturelt tilrettelagde behandlingstilbud.
- Det er flere år siden dialogmøtet ble avholdt fysisk på grunn av økonomi og pandemi, så det var fint og nyttig å endelig kunne møtes igjen for å diskutere både status, utfordringer og ikke minst muligheter fremover. Selv om SANKS er forankret i spesialisthelsetjenesten, bør en videre utvikling fram mot et urfolksenter støtte opp om tjenestetilbudet i kommunene. Jeg håper at sentrale myndigheter også er villige til å gå inn i en dialog med helsemyndighetene i nabolandene for å utrede mulighetene for at senteret i framtiden kan få ansvar og oppgaver som dekker hele Sápmi, sier leder Geir Sverre Braut for faglig referansegruppe.