Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Selvmordsforebygging er hans hjertesak

Selvmord i nære relasjoner har engasjert psykologspesialist Lars Robert Helander. Han brenner for selvmordsforebyggende arbeid og mener at myndighetene må ta hovedansvaret og bidra med universelle tiltak som skaper et bedre liv.

Kila Anti, språk- og kommunikasjonsrådgiver
Publisert 28.11.2024
Psykologspesialist Lars Robert Helander. Foto: Kila Anti/Finnmarkssyǩehuset

- Jeg er selv etterlatt og har opplevd at flere i nærmiljøet mitt har tatt sitt eget liv. Dette har selvfølgelig gått inn på meg og påvirket livet mitt. Det kan også være årsaken til at jeg ble psykolog, sier Lars Robert Helander.

Han har jobbet med selvmordsforebygging på Sámi Klinihkka i flere år. Tidligere denne måneden foreleste han om temaet på konferansen “Should I Stay, or Sholud I Go” som ble arrangert i Tromsø og som samlet fagpersoner fra Norge, Sverige og Finland som driver selvmordsforebyggende arbeid i Sápmi.

- Jeg lar ikke muligheten gå fra meg når jeg får snakke om selvmordsforebygging i Sápmi. Det virker som norske myndigheter tar større ansvar enn Sverige og Finland når det kommer til den samiske befolkningen og selvmordsforebygging. På norsk siden av Sápmi har spesielt SANKS bidratt på dette feltet de siste 20-30 årene. Vi har vært samisk talerør og fortalt hvordan det står til, hvilke utfordringer vi har og hvilke behov vi har. Jeg vet ikke hvor ofte budskapet vårt når frem, men jeg føler at vi har en meningsfull jobb. Jeg erfarer også at selvmordsforebygging har fått mer fokus de siste fem årene.

Likeverdige helsetjenester

Hvert år registreres det det nærmere 700 selvmord i Norge. I Sverige og Finland er selvmordsratene på omtrent samme nivå, men selvmordstallene er noe høyere i Finland. Siden det ikke er lov å registrere etnisitet finnes det ikke en oversikt over selvmord blant samer.

Selv om det mangler statistikk, så er fagpersoner enige; selvmord er også et stort samfunnsproblem i Sápmi, selvmord må forebygges og mer forskning er nødvendig. Psykologspesialist Lars Robert Helander mener at samtlige må ta del i arbeidet.

- En urfolksforskning viser at selvmordstallene går opp når samfunnsendringer skjer for raskt. Urfolk føler gjerne at de ikke passer inn i den kapitalistiske og at deres tradisjonsrike samfunn mister verdien i den nye nasjonen. Da er det viktig med en påminnelse om viktigheten av språket, kulturkunnskapen og det samiske. Dette er et stort prosjekt som hele samfunnet må ta del i og der politikere må ta hovedansvaret. Vi i helsesektoren skal fungere som et sikkerhetsnett når det blir for tøft. Vi skal stille med kulturelt tilpasset tilbud, men dette er utfordrende med tanke på manglende likeverdige helsetjenester. Derfor må vi øke kunnskapen blant helsepersonell. Etter min mening bør alle som jobber i Helse Nord kurses, sier Helander.  

Skape et godt liv

Hvis selvmordsratene skal ned, så mener Helander at det er nødvendig at politikere bidrar til et bedre liv.

- Vi behøver universelle tiltak som blant annet forebygger ensomhet og forbedrer barnehager og skoler. I forhold til den samiske befolkningen bør det i tillegg satset på kultur og primærnæringer. Klimaendringer går for eksempel hardt utover fiskeri og reindrift. Det blir mindre fisk og reindrifta trues av både rovdyr og vindturbiner. De store endringene i naturen og det grønne skiftet påvirker den samiske folkehelsa og bidrar til dårligere psykisk helse. Hvis vi skal forebygge selvmord, så må politikere gjøre drastiske beslutninger i forhold til dette. Vi som jobber i helsesektoren er som sagt et sikkerhetsnett og kan muligens bidra med en nedgang på fem prosent, men den største jobben i forhold til selvmordsforebygging må gjøres i samfunnet og på det politiske nivået. Det er politikerne som har hovedansvaret.

Det var Kirkens SOS som arrangerte konferansen “Should I Stay, or Should I Go” sammen med RVTS Nord, SANKS, Kyrkans SOS, Nätverket Samisk Hälsa og Uvja. Der diskuterte fagpersoner fremtidens selvmordsforebygging og det er bred enighet. Samarbeidet over landegrensene må styrkes og sentrale myndigheter må ta mer ansvar og bevilge midler til arbeidet.

Det var ingen på konferansen som representerte norske myndigheter, men sametingsråd Runar Myrnes Balto slo fast at de vil jobbe opp mot helsemyndigheter. Han sier det også er viktig å styrke samarbeidet over landegrensene og opprette et nettverk som jobber videre med selvmordsforebygging i Sápmi. Balto synes også det er viktig å styrke Sámi Klinihkka som allerede tilbyr helsetjenester over landegrensene.

Lars Robert Helander har sin siste arbeidsuke på Sámi Klinihkka. Vi takker for samarbeidet og ønsker deg lykke til videre på ferden.