Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hva medvirkning kan føre til i praksis

KRONIKK: Vi snakker mye om medvirkning i forbindelse med reorganiseringen av Finnmarkssykehuset. Innspillene vi får, og dialogmøtene vi gjennomfører, har en viktig og riktig innvirkning på hvordan vi gjennomfører reorganiseringen. Et eksempel på det er hvordan vi jobber med risikostyring. 

Ole Hope, administrerende direktør
Publisert 30.11.2024
En bygning med et stort bilde på siden
Vi har lagt opp til tettere involvering av tillitsvalgte i fremtidige prosesser, og er ferd med å opprette et foretaksovergripende risikoutvalg, skriver administrerende direktør Ole Hope.

I drøftinger med våre tillitsvalgte har vi kommet frem til en felles erkjennelse av at vi må bli bedre på dette området. Og selv om risikostyring kan høres litt tørt ut for mange, så er det et svært viktig tema for å ivareta pasienters liv og helse på best mulig måte.  

Ifølge Riksrevisjonen er risikostyring «en systematisk prosess som skal sikre at risiko som kan true måloppnåelsen på ulike nivåer i foretakene blir identifisert og vurdert, og at nødvendige tiltak for å redusere risikoen til et akseptabelt nivå blir gjennomført og at risiko blir fulgt opp.»  

Tiltak gjennom dialog og drøfting

God risikostyring setter oss i stand til å se utfordringer i tide, prioritere riktig og fatte informerte beslutninger. Det er en systematisk prosess som krever kontinuerlig oppmerksomhet, jevnlige oppdateringer og rapportering. 

I dialog og drøfting med tillitsvalgte og ansatte har vi sammen kommet fram til flere tiltak. Vi har blant annet blitt enige om ytterligere opplæring i risikostyring for både ledere og ansatte. Vi har også lagt opp til tettere involvering av tillitsvalgte i fremtidige prosesser, vi er i ferd med å opprette et foretaksovergripende risikoutvalg, og vi har vært først ute med å ta i bruk Helse Nords oppdaterte risikostyringsmetodikk.   

Det å bygge en kultur for risikostyring krever innsats og tid. For oss innebærer det en forpliktelse til å løfte kompetansenivået i hele organisasjonen, samtidig som vi sørger for at vurdering og håndtering av risiko er en integrert del av vår daglige drift.  

En krevende situasjon – men et klart mål 

Finnmarkssykehuset har et stort ansvar: Å levere gode og likeverdige spesialisthelsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det. Selv om vi har oppnådd gode resultater på flere områder, står vi fortsatt i en krevende situasjon.  

Geografi er utfordringer vi kontinuerlig må håndtere, selv om ny teknologi og bedre infrastruktur gjør denne utfordringen stadig mindre. Demografi og tilgang på ressurser og helsepersonell vil imidlertid bli stadig mer utfordrende i tiden som kommer. Skal vi oppfylle målet og kravet om gode og likeverdige spesialisthelsetjeneste fremover, må vi gjøre tydelige grep. Og vi må gjøre det nå. 

Gjennom reorganiseringen skal vi tilpasse oss dagens virkelighet, og forberede oss på utfordringene som kommer. Vi hever derfor risikostyringen til et nytt nivå, for å sikre gode og likeverdige spesialisthelsetjenester - også i fremtiden. 

 

LES OGSÅ:

Takk til de ansatte i Finnmarkssykehuset

Hvordan sparer vi 300 millioner?

Vi må ta grep som monner

Finnmarkssykehuset må omorganiseres