Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
En lege i hvit frakk

Finnmarkssykehuset først i landet

Finnmarkssykehuset har som første helseforetak i landet tatt i bruk en ny blodgiver-app, som gjør det enklere for blodgivere å administrere timer og holde oversikt over egen tapping. Torgrim Soterud og Kristin Høidalen, blant de aller første brukerne, er svært fornøyde med den nye løsningen som nå planlegges utvidet til flere regioner.

Tekst og foto: Tor Even Mathisen, Finnmarkssykehuset
Publisert 03.09.2024
En mann som sitter i en stol og smiler til kameraet
Landets første bruker av appen

Torgrim Soterud har brukt appen flere ganger og setter stor pris på hvor enkel den er å bruke:

- Jeg har brukt appen et par ganger, og det er veldig enkelt. Forrige tapping ble kansellert, og da var det lett å gå inn i appen og se når det var ledige tider. Det er veldig kjekt å kunne tilpasse det i forhold til jobb og annet, sier han.

En mann som smiler og peker

Han er spesielt fornøyd med varslingen som appen gir:

- Her har jeg fått et varsel som sier: «Du vil være klar for blodgiving om tre måneder», og da vet man at man kan bestille time etter den datoen. Veldig praktisk!

En person som sitter i en sykehusseng

Kristin Høidalen, som også har tatt i bruk appen, er begeistret:

- Det er veldig lettvint og greit, akkurat som å bestille time hos frisøren – faktisk enda enklere!

En person i en sykehusseng

Som en del av en generasjon som er vant til å bruke telefonen til alt, setter hun pris på hvor enkelt det er å synkronisere appen med egen kalender:

- Vi er jo en generasjon som lever med telefonen i hånda, da er det veldig enkelt å synce dette mot egen kalender.

En mann som sitter på en sofa og holder en grønn flaske

Kristin har en personlig tilknytning til blodgiving; hun har "vokst opp på laben" fordi moren hennes jobbet som bioingeniør. For henne er det naturlig å bidra:

- For min del er det mye lettere å booke time nå. Tilgjengeligheten er bedre, og jeg slipper å huske å ringe – nå kan man booke time direkte.

En mann som holder en telefon
Fra pilot til utrulling i hele landet
Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon

Etter en vellykket pilotperiode ved Finnmarkssykehuset, planlegges det nå å rulle ut løsningen i hele Helse Nord. Snart vil også blodbankene i Helse Sør-Øst få tilgang til appen.

Blodgiver-appen er et viktig steg fremover i arbeidet med å sikre en stabil blodforsyning i Norge.

Prosjektleder Gunn Birgit Fyhn-Pedersen ser frem til at flere blodgivere kan dra nytte av den nye løsningen:

- Vi ser allerede at appen gjør det enklere for blodgiverne, og vi håper dette vil føre til flere gjennomførte timer og bedre tilgjengelighet av blod, sier hun og oppfordrer alle blodgivere til å ta den i bruk.

Etterlengtet verktøy for blodbankene

Målet med å innføre et elektronisk verktøy i blodbankene er å forbedre hverdagen for både blodgivere og blodbankpersonell. Dette har vært et etterlengtet tilbud for blodbankene i Norge. I dag bruker blodbankene mye tid på å kontakte givere via telefon for å avtale eller avbestille timer. Med appen får giverne mer kontroll over sine egne avtaler, og kan selv bestemme når det passer å møte opp i blodbanken.

Ved særlige behov, kan blodbanken raskt nå ut til de blodgiverne de trenger via push-varsler. Appen sender også ut automatiske påminnelser om avtaler og når giveren er "tappeklar". Giverne kan booke timer direkte i appen, selv utenfor blodbankens åpningstider, og kan enkelt bytte timer dersom noe skulle oppstå.

Under utviklingen av appen har en gruppe frivillige, etablerte blodgivere deltatt i testpanelet, og deres innspill har vært avgjørende for å tilpasse appen til brukernes behov. Nye givere har også meldt seg via appen, og har fått kvalifisert oppfølging dersom problemer har oppstått underveis.

Sikkerheten i appen er godt ivaretatt, med Bank-ID som brukes for sikker identifisering ved registrering og innlogging.

- Vi i Finnmarkssykehuset er stolte av å ha vært pilot for denne appen, som er en pioner i sitt slag i Norge. Selv om det har krevd tid og ressurser i tillegg til det vanlige blodbankarbeidet, har det vært en givende prosess å delta i dette unike prosjektet, avslutter Gunn Birgit Fyhn-Pedersen

Her kan du laste ned appen fra App Store eller Google Play