Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nytt tokt med nye avgangsstudenter

Her er årets sjetteårsstudenter i gang med innspurten før embetseksamen i Finnmark. Studieåret i Finnmarksmodellen åpner som vanlig med et akuttmedisinsk tokt.

Eirik Palm, kommunikasjonssjef
Publisert 18.08.2022

​​​

Bilde av Siren og Trygve.

Siren og Trygve ser frem til toktet. Nå er det like før avgang.

​Torsdag morgen kastet «Mårøy» tampene og satte kurs ut av Hammerfest havn. De to kommende dagene skal legestudentene ha undervisning og praktiske øvelser fra tidlig morgen til sen kveld, og i år går de på land på Refsnes.

Siren Johansen Helistø fra Tana og Trygve Johan Ernstsen fra Alta ser frem til opplevelsen.

- Jeg tror det blir veldig lærerikt og synes det er spennende. Et kjempebra initiativ, sier Siren.
 

Flest finnmarkinger

Sju av de ni kommende legene er fra Nord-Norge, fem av dem fra Finnmark. Siren forteller at det er anbefalinger fra tidligere studenter som gjorde at hun valgte å ta de to siste årene i legestudiet i Finnmark.

- Jeg har hørt fra veldig mange tidligere studenter at det har vært et svært bra akuttmedisinsk opplegg, at det er mye mer praktisk og man får gjort mer, og man får være mer delaktig på praksis og når man kommer hit som sjetteårsstudent. Og man får mye bedre oppfølging, sier hun.

- Jeg var her i praksis, og trivdes veldig godt. Det er et lite lokalmiljø, alle kjenner deg og du kjenner de fleste. Du blir godt ivaretatt og det er et bra studie- og læringsmiljø. Jeg hadde lyst til å være på en mindre plass enn UNN, hvor ting blir veldig stort og du ikke blir sett veldig mye, oppsummerer Trygve.

(Saken fortsetter under bildet)
 
Gruppebilde av studentene.

Studentene er klar for avgang. Fra venstre Jonill Margrethe Fjellheim Knapp (Toten), Anne Berit Pulk (Kautokeino), Pia Bondø (Vikersund), Merethe Bjørkås (Tromsø), Trygve Johan Ernstsen (Alta), Maria Jenvin Støen (Bodø), Siren Johansen Helistø (Tana), Håvard Søndenå (Kirkenes) og Lisa Kajsa Vesterheim Skoglund (Karasjok).

Åpen for å bli

Et viktig mål ved Finnmarksmodellen er å sikre legedekningen i regionen, både spesialist- og kommunehelsetjenesten, og de to medisinstudentene ser ikke bort fra en karriere lege i Finnmark.

​- Det har vært krevende, artig og lærerikt, og jeg har ikke utelukket å jobbe på samme sted i ettertid, forteller Trygve, som i sommer har hatt praksis som lege med midlertidig lisens.

-  Jeg har tenkt på det. Jeg kan godt komme hjem til Finnmark og Tana hvis jeg vil. Det er en fin mulighet å kunne være her i Hammerfest også, hvor jeg gikk på videregående, sier Siren.
 

Øvelser og undervisning

Like etter avgang startet studentene arbeidet med å forberede undervisning for hverandre. Tema var behandling av nedkjølte, traumeundersøkelse, redningskjeden, instruksjon av lekfolk i pasientovervåkning og legens rolle i en masseskadesitasjon. 

I løpet av turen skal de i tillegg blant annet ha øvelser og undervisning om kulturforståelse.

- En viktig del av opplegget er å treffe befolkningen der de bor, og forstå livsvilkårene til folk i Finnmark. På denne turen skal vi blant annet høre om krigens innflytelse på foreldrenes liv. Derfor er psykologspesialist Malin Fors med for å starte undervisningen i kulturforståelse, som også er en viktig del av Finnmarksmodellen, sier professor og anestesiolog Torben Wisborg.