Nyutdannede leger fra Finnmark ønsker å bli
Denne uka er tolv nye legestudenter ferdig med sin tre uker lange eksamensperiode ved Hammerfest sykehus. Består samtlige, er det nå totalt 33 studenter som har tatt sine to siste to studieår her siden Finnmarksmodellen ble etablert. Flere av de nyutdannede legene ønsker å bli værende i Finnmark.
- Hvor jeg er om ti år? Kanskje i Hammerfest, om jeg får spesialisering i anestesi her. Eller så sitter jeg kanskje på legestasjonen i Lakselv. Det er en av de to.
- Du vil bli her?
God følelse
Det er tirsdag ettermiddag, og mindre enn en halvtime siden hun hadde sin siste eksamen i medisinerstudiet. I løpet av uka skal samtlige av de tolv medisinerstudentene, som går femte og sjetteåret i Hammerfest, avlegge sin siste eksamen. Medisinerstudenten fra Indre Billefjord i Porsanger er første student som har gjennomført sine fem del-eksamener, fordelt på tre intense uker.- Jeg var litt stresset før den siste eksamen, for de første synes jeg har gått bra, og jeg følte at det måtte den siste også. Men nå har jeg en god følelse, jeg tror det går bra.
- Hvordan har dagen vært?
Linn Mari Balto
Hvor jeg er om ti år? Kanskje i Hammerfest, om jeg får spesialisering i anestesi her. Eller så sitter jeg kanskje på legestasjonen i Lakselv. Det er en av de to.
33 studenter til nå
Dersom alle fra årets kull består eksamen, har tilsammen 33 medisinerstudenter til nå fullført de to siste årene av legestudiet i Hammerfest, hvor de har hatt praksis ved Klinikk Alta, Sámi klinihkka og kommunene Alta, Karasjok og Hammerfest, i tillegg til Hammerfest sykehus.Finnmarksmodellen er ny, og de første studentene ble uteksaminert i 2018. Med unntak av det første året, tas det årlig inn tolv studenter i Hammerfest. Studiet foregår i regi av UiT - Norges arktiske universitet, med overleger og LIS2-er (leger i spesialisering) fra Finnmarkssykehuset som forelesere og veiledere.
Imponert
- Smittevern, testing, vaksinestatus, sørge for tilgjengelige eksamenslokaler, pasienter til eksamen, med både plan A, B og C hvis ting skar seg med stengt sykehus, oppsummerer overlege og avdelingsleder ved medisinsk avdeling, Bjørn Wembstad, om innsatsen.Uwe Agledahl
Det betyr mye for fagligheten - for sykehuset som helhet må skjerpe seg når vi har ansvaret for utdanning av siste års medisinerstudenter.
Hever sykehuset
Kollega Uwe Agledahl fra kirurgisk/ortopedisk avdeling nikker.Flere muligheter
I løpet av de to studieårene i Hammerfest har studentene deltatt på operasjoner og hatt svært mye pasientkontakt på poliklinikk. De har møtt- og jobbet sammen med kolleger i Alta og i Karasjok, og de har fått undervisning knyttet opp mot kultur og tilbud til den samiske befolkningen.- UiT samarbeider med allmennpraktikere i Hammerfest, Alta og Karasjok for å gi oss undervisning i flere fag. I tillegg stiller de opp som eksterne sensorer på eksamen og som veiledere i femteårspraksisen. De gjør et godt arbeid, og er dyktige folk. Samarbeidet gjør at vi blir kjent med allmennpraksis, som igjen er viktig for rekrutteringen av nye fastleger, som Finnmark sårt trenger, sier Linn Mari Balto.
Hun mener studentene lengst nord får flere muligheter og større oppfølging fordi de er så få.
- Jeg synes det er kjempefint å studere i Finnmark. Jeg liker godt at vi er mindre klasser, det er veldig stor forskjell fra at du sitter i et auditorium i Tromsø med 100 stykker, og du er her og bare tolv.
Merker effekten
Erfaringene tilsier at mange studenter blir der de har tatt utdanningen sin. Det tror man også vil være tilfelle i Finnmark.Bjørn Wembstad og Uwe Agledahl bekrefter at de allerede merker effekten av Finnmarksmodellen.