Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Oppstart av artroseskole

Finnmarkssykehuset starter opp med artroseskole ved Klinikk Alta. Målet er å gi pasienter bedre innsikt i sin artrosesykdom, og behandlingen av sykdommen. 6. mars 2025 starter første artroseskole.

Eirik Palm, kommunikasjon og samfunnskontakt
Publisert 03.02.2025
Sist oppdatert 04.02.2025
En gruppe mennesker iført hvite laboratoriefrakker

Foto: Finnmarkssykehuset

Klinikk Alta er klar med et nytt tilbud til pasienter med artrose. Fra venstre helsesekretær Cindy Leonhardsen Nilsen, sykehusfarmasøyt Kine Lethigangas Søderholm, spesialfysioterapeut Guri Olaussen, ortoped Ivar Hanssen og klinisk dietist Ulla Uhrskov.

Artrose er en sykdom som rammer leddene, og der brusken i leddet blir gradvis slitt ned. Knær, hofter, hender og ryggrad er det som hyppigst rammes av sykdommen.

Undervisning, råd og veiledning

Artroseskolen ved Klinikk Alta er et tilbud for pasienter med mild til moderat artrose i kne eller hofte. Det er et tverrfaglig tilbud som foregår over én dag, og består av undervisning, råd og veiledning.

Målet er å gi pasienter bedre innsikt i sin artrosesykdom og behandling av denne, forteller Guri Olaussen, spesialfysioterapeut ved Klinikk Alta.

- Pasientene får muligheten til å møte yrkesgrupper i spesialisthelsetjenesten med kompetanse innenfor ortopedi, som blant annet fysioterapeut, revmatolog, klinisk ernæringsfysiolog og sykehusfarmasøyt. De vil også få informasjon om hvilke lokale fysioterapeuter som kan kontaktes for oppfølging og veiledet trening i primærhelsetjenesten, sier Guri Olaussen.

 

God effekt

Enhetsleder og spesialist i ortopedi, Odd Arild Ågedal er klar på at artroseskole er et godt tilbud, og viser til gode erfaringer andre steder.

- Artroseskole har vist seg å være en suksess. Her får pasienten informasjon om sin plage, hva det er, hvordan det er å leve med artrose og hvilken behandling som er mulig. Pasientene får møte behandlere som fysioterapeut, kirurg med flere, og får mulighet til å stille spørsmål om sin plage og få svar på det de lurer på om trening eller operasjon, sier Ågedal.

- Kan progresjonen i sykdomsforløpet forebygges eller utsettes?

- Ja, det kan det. Ved alvorlig grad av artrose har nok trening liten effekt, men den største gruppen er mild til moderat artrose, og de vi ha god effekt av veiledet trening. Flere av dem klarer seg resten av livet uten operasjon, mens en mindre gruppe vil forverre seg og kan bli aktuell for operasjon, sier ortopeden.

 

Henvisning og forutsetninger

Pasienten trenger henvisning fra fastlege/primærkontakt eller spesialist. Henvisning sendes elektronisk til Finnmarkssykehuset ortopedisk avdeling og merkes med «Artroseskole». 

Hvem kan delta? 

  • Pasienter med symptomer og funn som indikerer artrose i hofte og/eller kne.
  • Pasienter med degenerativ meniskskade.
  • Personer som er eldre enn 35 år.
  • Personer som er motivert til deltakelse. 

Hvem kan ikke delta? 

  • Pasienter der det er andre årsaker til leddplagene (tumor, inflammatorisk sykdom, osv).
  • Andre symptomer som er mer fremtredende enn artroseplagene (generalisert smerte, fibromyalgi, osv). 
  • Pasienter med innsatt protese i aktuelt ledd.
  • Pasienter med planlagt operasjon innenfor de tre-fire første månedene etter oppstart.

 

Samfunns- og helsegevinst

Diagram
Fig. 1

- Målet med artroseskole er å gi pasienter som har artrose, verktøy for å mestre sin sykdom. Det vil kunne føre til økt helsekompetanse til innbyggere i Finnmark, kortere ventetid, økt ortopedisk tilbud for pasienter i Finnmark, samfunnsgevinst og fremtidig helsegevinst, sier Guri Olaussen.

Tilbudet er også i tråd med samvalgsverktøyene som er utviklet av blant annet UNN og FHI. Som det vises på figuren er informasjon, trening og vektreduksjon hjørnesteinene i behandlingen som skal forsøkes ut før kirurgi.