Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Teknologi og pasientsikkerhet:

Skrev 3D-historie i operasjonsstua

Vanligvis er det en opptil to timer lang operasjon. Samarbeidet mellom ortoped Jason Barraclough og radiolog Bjørn-Petter Johannessen om 3D-print gjorde at de kunne ta i bruk en ny metode, og at operasjonstiden ble tatt ned til 25 minutter. Det reduserer ikke minst faren for infeksjon, og er god pasientsikkerhet.

Eirik Palm, kommunikasjonsleder
Publisert 27.12.2022

Bjørn-Petter og Jason studerer 3D-printen.

Bjørn-Petter Johannessen og Jason Barraclough studerer 3D-printen av bruddet. Foto: Eirik Palm, Finnmarkssykehuset

Jason og Bjørn-Petter studerer modellen som står på bordet foran dem. Dette er en tro kopi av handa ortopeden opererte i november i år. Modellen av håndleddet har samme tetthet som et skjelett, og er derfor helt naturtro. Forskjellen er at den er printet ut på printrommet på Hammerfest sykehus.

Denne modellen er basert på et CT-bilde av handa til pasienten. Her kan ortopedene studere brudd og skader nøye, de ser hvor frakturene er, og de kan dermed planlegge operasjonen i detalj.

- Ved å studere modellen og frakturene sparer du mye tid. Det blir mindre knivtid, fastslår Jason Barraclough.

Kort fortalt er det for ortopedene slik at dersom de har en tredimensjonal kjennskap til hvordan bruddet ser ut, og vet hvor alle frakturene ligger, så betyr det mindre gjennomlysning under operasjonen. Dermed sparer de mye tid under operasjonen fordi de slipper å lete etter frakturer.


- Dette må vi innføre

Vi gjør et lite hopp tilbake i tid. I 2019, på et kurs for Finnmarkssykehuset, ble Jason introdusert for 3D-modeller

- Jeg tenkte du verden, dette var flott. Dette må vi innføre i Hammerfest, forteller han.

Han tok noen av modellene med seg. I kontrollen på Gardermoen fant han i tillegg ut at modellene var røntgentett, de så ut som virkelige menneskebein, og han gledet seg til å drøfte metoden med kollegene på sykehuset. Så kom pandemien og det hele ble satt på vent.

Så en dag for vel et år siden møtte han Bjørn-Petter i korridoren. Radiologen hadde stor interesse for 3D-print, og det endte med et felles prosjekt med røntgen.

- Jeg hadde kjøpt en 3D-printer for et år siden. Så leste jeg tilfeldigvis en artikkel i NRK at de hadde begynt med 3D-print på sykehus, så jeg tok ut ferie og dro til Ullevål og Rikshospitalet for å se hva de gjorde. Og så står vi her nå med modellene våre, sier Bjørn-Petter Johannessen.

 

Øve og planlegge

Den første printen ble gjort i januar 2022. Siden har det vært mange små og noen litt større justeringer, og i dag er modellene naturtro. Dette gir mange muligheter. Med 3D kan man både øve på behandling av ulike typer brudd og kompliserte brudd som kanskje er sjeldne, og ha modeller i undervisningen av legestudentene.

I tillegg kommer altså muligheten for operasjonsteamet til å forberede og planlegge den enkelte operasjonen i detalj. Ved komplekse brudd blir det som oftest tatt CT-bilde. Dette bildet av bruddet printes nå ut tredimensjonalt, og gjør det også mulig å tilpasse plater eller pinner som brukes for å stabilisere bruddet. Det betyr for eksempel at plater som skal skrues inn i beinet er fullstendig tilpasset, og ortopedene slipper å gjøre flere justeringer før det kan settes inn.

- Akkurat som brannvesenet, må vi drive med øvelser. Og med 3D kan man rett og slett øve på knokler, og gjøre seg kjent med utstyr og operasjonsteknikken før man setter foten i operasjonssalen. Ved å få en naturtro 3D-modell av frakturene kan man planlegge operasjonen i forkant, sier Jason Barraclough.

 

3D gjorde ny teknikk mulig

Tilbake til operasjonen i november. Dette var et komplekst brudd, og 3D-modellen gjorde det mulig for ortopedene å bli godt kjent med frakturene, vurdere teknikken og øve på den på en virkelighetstro modell, modellen som de to har foran seg på bordet.

Metoden er veletablert i Frankrike, men er, etter det vi har brakt på det rene, ikke brukt i Norge.

Det er flere måter å håndtere håndleddsbrudd på. Normalt sett ville man brukt plating på denne typen frakturer, men å koble trådene sammen med en krympelås gir en betydelig mer stabil konstruksjon, samtidig som inngrepet er mindre. Etter en nøye vurdering med 3D-åprint valgte de denne metoden,  og teknikken med bruk av krympelåsen er altså blant de første i landet.

Men for å få dette til er ortopedene avhengige av kompetansen til radiologene.

- Du kan printe ut alt du vil. Det har med tetthet å gjøre, og CT måler bare tetthet. Så visker bort det du ikke vil ha med, og starter du printeren om kvelden og neste morgen er modellen ferdig, forteller Bjørn-Petter Johannessen.

Mottakelsen blant fagfolkene har vært utelukkende positiv, og mange har begynt å fatte interesse for metoden. Det er også etter kontroll bekreftet at operasjonen var vellykket.

Vi la også merke til at det var betydelig mindre smerte etter operasjon fordi det var mindre invasivt

Jason Barraclough


Mindre smerte og lavere risiko

Men hva med fordelen for pasientene?

Pasientene trenger ikke være bedøvet like lenge som ved gamle metoder. Det er også mindre bløsning. I tillegg får de bedre forutsetninger for samtykke ved at de forstår skaden og metoden for planlagt behandling bedre. Og når det brukes mindre tid, reduserer det faren for infeksjon. Jo lengre et sår er åpent, jo større er risikoen for infeksjon.

- Vi la også merke til at det var betydelig mindre smerte etter operasjon fordi det var mindre invasivt, sier ortopeden.

Både Jason og Bjørn-Petter forteller at de har brukt modeller til undervisning av medisinstudentene i Hammerfest. De tror også 3D-print blir en del av prosedyrene ved sykehuset.

- Det er støtte både fra ortopedisk og radiologisk avdeling. Men det er i en oppstartfase og ønsket er at det kan bli litt mer etablert. Det skal søkes om midler til dette og noen felles prosjekter i Hammerfest-området.

(Teksten fortsetter under bildet)

 

Bilde fra printrommet.

Her printer Bjørn-Petter Johannessen ut 3D-modeller. Foto: Eirik Palm

Kompetansesenter

Finnmarkssykehuset er sammen med flere større virksomheter i et nettverk i Hammerfest, der målet er å bygge opp et kompetansesenter for storskala 3D-printing. Nettverket 3DprintGo, samler kompetanse fra 3D-printermiljø i Finnmark. Nettverket gjør at de som har interesse for dette området, kan møtes på workshop og dele kunnskap og utfordringer.  

I tillegg til lokalt nettverk er Finnmarkssykehuset med i et nasjonalt nettverk. Induct som nettverket heter, er en nettportal hvor alle ideer innen helse i Norge samles. Her kan alle registrere seg og legge inn sin idé.

Jonas Valle Paulsen som er leder for innovasjon i Finnmarkssykehuset, mener mulighetene er store.

- Innovasjon er viktig for at helseforetakene skal lykkes, fastslår han.

I tillegg til skjelettdeler, kan for eksempel et ødelagt deksel printes ut, og man slipper å kaste materiell som ellers fungerer. Det ligger også en stor tidsbesparelse her ved at man slipper lang transporttid.

- Vi i Finnmarkssykehuset er også stolte over et samarbeid med Hammerfest videregående skole. Her ser vi for oss at elevene kan bidra med å 3D-printe modeller til undervisning. Initiativet til dette prosjektet som kommer fra Jason og Bjørn-Petter er helt fantastisk, de viser en enorm entusiasme og pågangsmot. Innovasjon på sitt ypperste og setter Finnmarkssykehuset på kartet når det gjelder det å tenke nytt, sier Jonas Valle Paulsen.​

LES OGSÅ:

3D-printing