Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Styrker ambulanseberedskapen

Nå kommer også den tredje ambulansebilen i Alta i full døgnberedskap. Det betyr enda raskere respons og bedre beredskap, uavhengig av tid på døgnet.

Eirik Palm, Finnmarkssykehuset
Publisert 21.11.2024
Bilde av ambulansebil utenfor Alta ambulansestasjon.

Foto: Eirik Palm, Finnmarkssykehuset

Beslutningen er et ledd i arbeidet med å bygge opp ambulansetjenesten i Finnmark, og kommer etter innspill fra arbeidstakerorganisasjonene samt dialog med Alta kommune. Finnmarkssykehuset ved Klinikk prehospitale tjenester ønsker på sikt å gå bort fra hjemmevakt til fordel for vakt på vaktrom. Hensikten er å utnytte ressursene bedre og samtidig redusere belastningen på ambulansearbeiderne som går i turnus.

 

Effektiv og helsefremmende

- En ekstra ambulanse i beredskap på natt vil også styrke samarbeidet med Alta legevakt. Ved at ambulanse nummer 3 er tilgjengelig hele døgnet, vil vi kunne koordinere innsatsen mer effektivt og raskt med legevakten, spesielt i akutte og kritiske situasjoner. Dette kan skape synergier hvor vi kan håndtere flere oppdrag samtidig, og i noen tilfeller redusere belastningen på legevakten, sier klinikksjef Trond Ivar Carlson.

Innspillene er vurdert, og konklusjonen er at en tredje ambulanse i døgnberedskap betyr:

  • Økt kapasitet og bedre responstid betyr høyere kvalitet på tjenesten og bedre pasientsikkerhet.
  • Et bedre arbeidsmiljø og økt arbeidseffektivitet, samtidig som risikoen for utbrenthet og stress reduseres, som følge av mindre belastning per ansatt per vakt, og særlig på natt.
  • Vesentlig mindre belastning ved nattkjøring, som vil redusere den fysiske og mentale påkjenningen som kommer med oppdrag nattestid.
  • En inkluderende seniorpolitikk. Flere eldre ansatte kan stå i stillingen lenger, noe som bidrar til mindre gjennomtrekk og at kompetent arbeidskraft beholdes over lengre tid.
  • Redusert risiko for arbeidsrelaterte skader, sykefravær og belastningslidelser.

- Dette er avgjørende for å sikre en bærekraftig og helsefremmende arbeidsplass, både for dagens og fremtidens ansatte, framholder klinikksjefen.

Tidspunkt for innføring er foreløpig ikke klar, men planen er at dette skal skje så tidlig som mulig, og i tråd med innspillene som har kommet.

 

Utvider ved ambulansestasjonene i hele Finnmark

Et viktig prinsipp i reorganiseringen i Finnmarkssykehuset er at ambulanseberedskapen i Finnmark skal styrkes. Dette skjer ved at samtlige ambulansestasjoner skal rustes opp eller at Finnmarkssykehuset går til anskaffelse av nye stasjoner, og hensikten er ikke minst å tilbyd et godt arbeidsmiljø, og moderne og hensiktsmessige lokaler.

Parallelt med dette ansettes flere ambulansearbeidere og/eller paramedisinere. Målet med dette er å ivareta ny vaktordning med økt beredskap, og samtidig redusere belastningen på den enkelte ansatte. Så langt i 2024 er det ansatt 10 nye ambulansearbeidere i fast stilling i Finnmark, nå søker vi etter ytterligere sju, og i 2025 kommer det enda flere utlysninger. Til sammen skal det ansettes 41 nye ambulansearbeidere/paramedisinere i 100 prosentstilling i Finnmarkssykehuset.

Ambulansepersonellet i Finnmarkssykehuset vil med dette øke fra 150 til 191 ansatte.

Tiltakene er i tråd med reorganiseringen og den varslede oppbyggingen av ambulansetjenesten i Finnmark.

Finnmarkssykehuset har ambulansestasjoner i 17 av fylkets 18 kommuner, i tillegg til ambulanseflybaser for henholdsvis to og ett fly i Alta og Kirkenes, samt base for ambulansebåt i Øksfjord.