Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tarmscreening ved Kirkenes sykehus

Nytt tilbud for pasienter i Øst-Finnmark.

Publisert 12.10.2024
Sist oppdatert 13.10.2024
Høstbilde av Kirkenes sykehus

- For Øst-Finnmark spesifikt, vil dette utvide tilbudet. Pasienter i øst som sender inn test i forbindelse med screeningen og som får tilbake testresultatet som positiv, vil få et tilbud på Kirkenes sykehus, og trenger ikke reise til Hammerfest. Jeg som ny gastroenterolog gleder meg til å gi et bedre tilbud til befolkningen, sier gastroentereolog Kristian Espeland ved Kirkenes sykehus.

 

Screening for tykk- og endetarmskreft

Screeningprogrammet  går i hovedsak ut på at det sendes ut test for blod i avføring (iFOBT) fra og med fylte 55 år og hvert andre år til fylte 65 år. Hvis en test er positiv vil screeningdeltakerne bli henvist for en koloskopi. Er testen positiv kan det være polypper ( forstadier til kreft) og andre ufarlige forandringer, men også kreft som er grunnen til at screeningen tilbys. Det er frivillig å delta. Hvis man finner polypper blir de som hovedregel fjernet, og hvis man finner kreft blir det henvist videre for adekvat behandling.

Screening for tykk- og endetarmskreft er et nytt nasjonalt screeningtilbud som gradvis har blitt implementert i landet siden 2022. Nord Norge er en del av pulje 5 som startet våren 2023. I Helse-Nord ble det først opprettet screeningsentre i de største byene i hvert helseforetak, altså i Hammerfest, Tromsø, Bodø og Mo i Rana. Tilbudet utvides nå til flere senter som oppfyller kvalitetskravene til kreftregisteret. 

Hvorfor screening for tykk- og endetarmskreft?

Tykk- og endetarmskreft er en av de vanligste kreftformene i Norge. I 2022 fikk 4745 personer denne diagnosen, samme år døde 1591 av denne kreftformen. 5 års overlevelse er ca. 70%. Prognosen er bedre dersom den oppdages tidlig og den kan også forebygges med å behandle/fjerne forstadier til kreft (polypper).

Hvem er aktuelle for screening?

Menn og kvinner i alderen 55 til 65 år er aktuelle for screeningen. Oppstartskullet er 1967-kullet, altså de som ble 55 år i 2022. Noen i Lofoten har allerede deltatt i screeningen, men da med NLSH Bodø som screeningsenter.

Hvordan foregår screeningen?

Først vil aktuelle kandidater motta et informasjonsbrev i posten. Man får da nærmere informasjon og screeningen, inkludert hvordan man evt. kan avstå fra å være med. Screeningen er altså helt frivillig. 2 uker senere mottar man prøvetakingsutstyr for teste avføringen for skjult blod. Prøven sendes til Ahus for nærmere analyse. Dersom positiv prøve vil man motta innkalling til koloskopi, innen ca. 4 ukers tid. Dersom testen er negativ vil man motta ny test videre annen hvert år frem til man fyller 65 år.

Basert på tidligere piloter i Moss og Bærum vil 1000 kandidater fordele seg omtrent slik:

GRafisk fremstilling

 

Man ser altså at 65 av 1000 vil bli innkalt til koloskopi. Kun 2 av disse vil få påvist tarmkreft, men over halvparten vil ha polypper, altså potensielle forstadier til kreft. Disse vil bli avdekket og kan ofte fjernes i samme seanse.

Av de 935 som får beskjed om negativ prøve så vil det statistisk sett være i underkant av 1 person i denne gruppen som likevel har kreft. Det er derfor viktig å presisere at screeningen ikke er en garanti. Dersom man får nye symptomer fra tarmen, spesielt blødning, er det viktig at man tar kontakt med fastlegen for en undersøkelse.

Hvordan gjennomføres koloskopi?

Koloskopi er en kameraundersøkelse av tykktarmen. Kameraet sitter på tuppen av en fleksibel slange på ca. 130 cm. Mange gjennomfører undersøkelsen uten behov for smertelindring, men vi legger inn veneflon på alle som kommer til oss. Vi tilbyr beroligende og smertestillende medisiner ut ifra behov. I 2022 rapporterte ca. 5% at de hadde opplevd sterke smerter ifm. koloskopi ved NLSH Lofoten, noe som det året var den laveste prosentvise andelen i Helse Nord.

Les mer på tarmscreening.no