Strategisk utviklingsplan skal bidra til en samkjøring av overordnede planer og strategier i Finnmarkssykehuset, og den skal gi et fremtidsbilde av våre planer for virksomhetsmessig og bygningsmessig utvikling.
Samfunnsmålet vårt er å sikre godt og effektivt spesialisthelsetjenestetilbud til befolkningen i Finnmark.
Utviklingsplanen har to hoveddeler: virksomhetsutvikling, der vi har plukket ut fem strategiske satsingsområder, og byggeprosjekter, der vi har fire større prosjekter i planperioden.
Felles for alle delene av utviklingsplanen er at vi har tatt mål av oss til å være førstevalget for pasienter og helsepersonell i Finnmark.
Vi reviderer nå den strategiske utviklingsplanen for 2023 - 2038.
Les mer her
Finnmark
Finnmark fylke har det største arealet, den minste befolkningen, de lengste avstandene, det hardeste klimaet – og de tøffeste fagfolkene.
Finnmark er Norges nordligste fylke. Det er det største fylket i landet: Arealet er større enn Oslo, Østfold, Vestfold, Buskerud, Aust-Agder og Vest-Agder tilsammen. Samtidig har fylket det laveste folketallet i landet, med like under 75 000 innbyggere. Befolkningen har vært økende siden 2007.
De tettest befolkede stedene er Alta, Hammerfest og Kirkenes. Fylkeshovedstaden er Vadsø, der stats- og fylkesadministrasjonene ligger.
Finnmarkssykehuset har omtrent 2000 årsverk, og har sin hovedaktivitet samlet på fire steder: Hammerfest, Kirkenes, Alta og Karasjok.
Finmark kommer dårligere ut enn landet for øvrig på mange områder når det gjelder folkehelse, blant annet for hjerte- og karsykdommer, KOLS og type-2 diabetes. Røyking og overvekt er større problemer enn i landet som helhet. Forventet levealder for kvinner og andelen eldre over 80 år er lavere enn i landet som helhet. Andelen med videregående eller høyere utdanning er lavere enn landsnivået.
Virksomhetsutvikling
Målet for Finnmarkssykehuset er å være førstevalget blant helsepersonell og pasienter. For å være førstevalget, skal foretaket jobbe for en økonomisk bærekraftig virksomhet og jobbe med pasientfokus, samhandling, oppgavedeling og rekruttering for å løse dagens og fremtidens utfordringer.
Pasientfokus
Finnmarkssykehuset tar utgangspunkt i pasientens behov og ser på pasienten som en aktiv part i behandlingsforløpet. Innholdet i og resultatet av behandlingen, samt pasientens opplevelse av denne, skal måles og danne grunnlag for kvalitetsforbedring. Behandling og sykehusopphold skal preges av høy kvalitet. Pasientene skal oppleve god behandling og god kommunikasjon før, under og etter behandling. Vårt mål er å heve kvaliteten innenfor alle områder og måle oss mot de beste i landet. Behandlere skal ha god dialog i møte med pasientene, og tjenestene skal tilrettelegges for god kommunikasjon med samiske pasienter.
Teknologiske løsninger skal tas i bruk i større grad og gjøre foretaket mer effektivt, samt sørge for økt kompetanse hos pasienten og bidra til at pasientene slipper unødvendige reiser. Dagbehandling, som gjør at pasientene slipper sykehusinnleggelse, skal utvikles og effektiviseres.
Samhandling
Pasientene skal i størst mulig grad oppleve et sammenhengende helsetilbud, uavhengig av behandlingsnivå. For å gi pasientene et best mulig tilbud i Finnmark, må vi samhandle godt internt. Dette gjelder også samhandling mellom den somatiske spesialisthelsetjenesten og tjenester innenfor psykisk helsevern og rusbehandling. Derfor søker Finnmarkssykehuset å utvikle større enheter der tilgang til ulike tjenestetilbud innen somatikk, psykisk helse og rus samlokaliseres. Finnmarkssykehuset skal også samhandle med kommunene og med Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Finnmarkssykehuset har konkrete forpliktelser i sine samhandlingsavtaler med hver av kommunene i fylket.
Oppgavedeling
Oppgavedeling med UNN innebærer et nært samarbeid og tydelige grenseoppganger mellom hvilke pasienter UNN skal utrede og behandle, og hvilke pasienter Finnmarkssykehuset skal ha ansvaret for.
God samhandling og oppgavefordeling internt i foretaket kan være ressursbesparende og gi kortere ventetider. For noen fagområder må vi satse på de fagmiljøene som allerede er sterke, framfor å forsøke å etablere like tilbud på alle våre behandlingssteder eller flytte tilbud.
Rekruttering og stabilisering
Finnmarkssykehuset tar mål av seg til å være førstevalget for helsepersonell. De to lokalsykehusene i Hammerfest og Kirkenes, Klinikk Alta, Sámi klinihkka, SANKS og de distriktspsykiatriske sentrene skal kunne være baser for utdanning, forskning, fagutvikling, kompetansebygging og kompetanseoverføring til kommunene. Dette krever tilrettelegging og god kontakt mellom fagmiljøer.
Finnmarkssykehuset skal kunne ta imot både medisinstudenter, sykepleierstudenter og andre studenter fra helsefaglige utdanninger. Studentene er et rekrutteringspotensial og bidrar både til fagutvikling og forskning.
Begge lokalsykehusene har en viktig rolle i den akuttmedisinske beredskapen i Finnmark, og dette forutsetter akuttkirurgisk beredskap. Denne beredskapen er også en forutsetning for at lokalsykehusene skal kunne bidra i spesialistutdanningen av kirurger, noe som er helt nødvendig for å klare å rekruttere kirurger til sykehusene.
Forskning
Forskning er en av spesialisthelsetjenestens fire hovedoppgaver.
Forskningen i Finnmarkssykehuset skal bidra til innovasjon, utvikling og bedre helsetjenester. Et aktivt forskningsmiljø inspirerer og fører til fagutvikling, og dette kan igjen virke rekrutterende og stabiliserende. Finnmarkssykehuset skal markere seg i nasjonal sammenheng innen forskning og fagutvikling innenfor samhandling, akuttmedisin, telemedisin, helsetjenester til den samiske befolkningen og arktisk kompetanse.
Prioriterte tjenestetilbud
To lokalsykehus
Finnmarkssykehuset skal ha to lokalsykehus, i Hammerfest og Kirkenes, med akuttfunksjon både innen indremedisin, kirurgi og gynekologi, med tilpassede radiologiske enheter og gode servicefunksjoner. Ved Hammerfest sykehus skal barneavdelingen utvikles slik at den tilpasses framtidas behov.
Desentraliserte spesialisthelsetjenester
Finnmarkssykehuset vil bygge opp en sengeenhet i Alta, som styrker spesialisthelsetjenestetilbudet i Vest-Finnmark spesielt for eldre pasienter med kroniske sykdommer og kreftpasienter. Det polikliniske tilbudet, røntgentilbudet og dagbehandlingen skal også styrkes. Tjenestene skal samlokaliseres med psykisk helsevern og rusbehandling. For å styrke tilbudet til den samiske befolkningen har Finnmarkssykehuset bygget opp Sámi klinihkka i Karasjok med tilgang til samiskspråklige spesialister innenfor flere fagområder. SANKS skal fortsatt være en nasjonal kompetansetjeneste.
Prehospitale tjenester (ambulanse)
Ambulansetjenesten i Finnmarkssykehuset er en viktig trygghetsfaktor. For å sikre befolkningens behov for akuttmedisinsk hjelp må det satses videre på utdanning og kompetanseheving i tjenesten. Dette vil fordre en bedre tilpasning av den desentraliserte lokaliseringen av ambulansetjenesten i framtiden.
Finnmarkssykehuset vil jobbe for at dagens organisering av legevakt fortsettes, der man gjennom felles lokaler for legevakt og sykehus utvikler en god sammenvevd tjeneste mellom de to aktørene.
Beredskap og akuttfunksjoner
Akuttfunksjonen ved lokalsykehusene må som et minimum innebære tilstedeværelse av indremedisinsk, anestesiologisk, føde og generellkirurgisk vaktkompetanse samt tilgang til nødvendig laboratorie- og radiologiske tjenester. I Finnmark, med store avstander til sykehusene, må begge lokalsykehusene opprettholde et komplett akuttilbud. For at den daglige beredskapen skal være relativt like god i framtida som i dag, krever det at lokalsykehusene har rett kompetanse og stort nok fagmiljø til å håndtere akutte innleggelser som vi kan vente øker med en økende eldre befolkning.
Sykestuene
Høyere levealder stiller krav til økt kapasitet og kompetanse innenfor geriatri, kreft og rehabilitering. Desentralisering av tilbud og samhandling vil være viktig for å gi mindre belastning for pasientene både hva gjelder nærhet til hjem og pårørende og ulemper ved å reise. Sykestuene har hatt, og vil få en viktig plass i pasientforløpene spesielt når det gjelder gamle og skrøpelige pasienter, men også kreftpasienter. Finnmarkssykehuset må gå foran og bidra til en videreutvikling av sykestuemodellen basert på kompetansebygging og faglige nettverk.
Byggeprosjekter
Vi har de siste årene vært gjennom et omfattende helseløft. Vi har bygget Nye Kirkenes sykehus, Klinikk Alta og Sámi Klinihkka. Nå står Nye Hammerfest sykehus for tur.
Nye Kirkenes sykehus
Kirkenes sykehus er lokalsykehus for befolkningen i Øst-Finnmark. Sykehuset ble vedtatt utbygget med en kapasitet på 46 senger og 8 hotellsenger. Akuttfunksjonene og det tilbudet som var ved det gamle sykehuset er i dag videreført. Totalt er det bygget ca. 20 000 m2 på ny tomt like ved innkjøringen til Kirkenes sentrum. Bygget sto ferdig i 2017.
Sykehuset skal sikre et dekkende tilbud av spesialisthelsetjenester i samarbeid med kommunehelsetjenesten, Hammerfest sykehus og UNN. Nye Kirkenes sykehus er dimensjonert for å ivareta nasjonale og regionale helsepolitiske føringer, barentssamarbeidet og beredskap, samt å styrke samhandlingen mellom helseforetaket og kommunehelsetjenesten.
Mer om Nye Kirkenes sykehus
Nye Hammerfest sykehus
Hammerfest sykehus er lokalsykehus for befolkningen i Vest-Finnmark. Sykehuset tilbyr akuttmedisin, kirurgi, ortopedi, indremedisin, gynekologi/føde, ØNH, øye, pediatri og barnehabilitering. Pediatri og barnehabilitering er fylkesdekkende. Fødeavdelingen tar imot risikofødsler fra uke 32 fra hele fylket. Den ortopediske avdelingen er det ortopediske senteret i Finnmark og har fagansvar for ortopedivirksomheten i foretaket. Sykehuset har 95 senger og 14 hotellsenger. Hammerfest sykehus er i dag et godt fungerende sykehus som er godt vedlikeholdt, men mange av de tekniske anleggene er gamle og bør skiftes ut i løpet av en femårsperiode.
Mer om nye Hammerfest sykehusKlinikk Alta
Styret i Helse Nord besluttet i juni 2014 en utbygging av spesialisthelsetjenestetilbudet i Alta, med en mulighet for økning i antall polikliniske konsultasjoner på ca. 80 % sammenlignet med dagens nivå, en opprettholdelse av nivået for medisinsk dagbehandling samt mulighet for økning i antall dagkirurgiske inngrep med 115 % mot 2020.
Samlet er det bygget og renovert cirka 5 000 m2 i prosjekt Alta nærsykehus som senere skiftet formelt navn til Klinikk Alta. Klinikken er dimensjonerrt for å ivareta en ytterligere desentralisering av spesialisthelsetjenester for befolkningen i Alta/Vest-Finnmark. Tilbudet skal også ivareta samhandlingsreformens intensjoner om nært samarbeid med omkringliggende kommuner og dessuten regionale helsepolitiske føringer om å få spesialisthelsetjenester der man bor.
Mer om Klinikk Alta
Sámi Klinihkka
Utredningen av prosjektet Samisk helsepark ble foretatt i 2013 som del av det samlede arbeidet med nyorganiseringen av tjenestetilbudene i Finnmarkssykehuset. Målsettingen med utredningen har vært å sikre at den samiske befolkningen får likeverdige og tilgjengelige spesialisthelsetjenester av god kvalitet, tilpasset pasientenes behov. Videre har det nasjonale perspektivet og urfolksperspektivet stått sentralt.
Mer om Sámi Klinihkka
Les hele Finnmarkssykehusets strategiske utviklingsplan