Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse

Seksuelle overgrep av barn og unge - medisinsk undersøkelse ved Hammerfest sykehus

Et barn eller en ungdom som har vært utsatt for seksuelle overgrep, eller hvor det foreligger mistanke om at overgrep har funnet sted kan trenge en medisinsk undersøkelse. Undersøkelsen av barnets underliv blir gjort som en del av en hel kroppsundersøkelse.

Barnet blir undersøkt fra topp til tå. Undersøkelsen hjelper oss med å oppdage og behandle medisinske problemer. Den kan også gi barn og foresatte en forsikring om at barnets kropp er "frisk", uansett hva som har hendt.

En medisinsk undersøkelse er nødvendig for å

  • oppdage gamle og nye skader
  • oppdage eventuelle gynekologiske sykdommer som årsak til barnets plager
  • teste for eventuelle seksuelt overførbare sykdommer
  • oppdage en mulig graviditet. 

Undersøkelsen krever spesiell kunnskap om hvordan barn og unge opplever sekseulle overgrep så vel som kunnskap om hvordan man utfører undersøkelsen. Undersøkelsen skal derfor gjøres i spesialisthelsetjenesten og ikke hos fastlegen.

Før

Vi tilbyr informasjon og hjelpetiltak og gjør alt vi kan for at barnet skal føle seg så trygg som mulig både før, under og etter undersøkelsen. Legen snakker med dere både før og etter undersøkelsen. Vi forklarer hva som skal skje og viser dere utstyret vi bruker. Det er lurt å være så godt forberedt som mulig. Ring oss gjerne i forkant av undersøkelsen for å få hjelp til hvordan dere skal forklare barnet hva undersøkelsen går ut på, og hvorfor den skal gjøres.

Under

Undersøkelsen av barnets underliv er bare en del av en hel kroppsundersøkelse. Vi gjør først en vanlig medisinsk undersøkelse, hvor vi blant annet lytter på barnets hjerte og lunger, kjenner på magen og ser over hele barnet fra topp til tå.

Ved undersøkelsen av underlivet ligger barnet på en vanlig undersøkelsesbenk. Barnet ligger på ryggen med knærne bøyt og ut til siden. Foresatte kan sitte bak barnet og støtte det hvis dere ønsker det.

Kun ved undersøkelse av de aller eldste ungdommene (jenter), bruker vi benholdere. Under undersøkelsen bruker vi et kolposkop. Det ser ut som et stort mikroskop og virker som et forsørrelsesglass med lampe som hjelper legen til å oppdage selv de minste skader. Skopet berører ikke huden, men lyser på barnets underliv. Kolposkopet er tilknyttet en TV-skjerm slik at både dere og barnet kan se hva som skjer. 

Muligheten til å se hva som skjer, kan gi barnet en følelse av medvirkning og kontroll, noe som kan hjelpe barnet med å slappe av. Utstyret har også mulighet til å dokumentere funnene.

Ved undersøkelsen vil legen dra litt i pikens ytre kjønnslepper for å få sett inn mot skjeden og slimhinnekransen som ligger ved skjedeåpningen. Hos piker som ikke har kommet i puberteten gjør vi ikke innvendig undersøkelse. Hvis hun har fått sin første menstruasjon, bruker vi eventuelt gynekologiske instrumenter spesielt tilpasset unge. 

Hos gutter drar vi forhuden litt tilbake der dette er mulig.  

Det vil bli tatt virus- og bakterieprøver av alle barn som blir undersøkt. Dette gjøres ved at en Q-tips liknende pinne føres forsiktig inn i skjedeåpning/penisavstryk. Vi tar også samme prøve fra analåpning og munnhule.

Noen barn og unge trenger også å få tatt en blodprøve for å sjekke medisinske årsaker til deres symptomer, samt enkelte seksuelt overførbare sykdommer.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen gir sjelden noe fysisk ubehag.  Barnet vil hele tiden bli forklart hva som skal skje, og vi oppfordrer barnet til å stille spørsmål og fortelle om det er noe det er redd eller bekymret for. Prøvetakningen til virus og bakterier, opplever noen som litt ubehagelig. Det tar bare noen sekunder, og vår erfaring er at hvis barnet forstår hva som skal skje og har en følelse av medvirkning mestres undersøkelsen bra. Hvis barnet ikke vil undersøkes, venter vi med undersøkelsen til senere, når dette er mulig.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Vi setter alltid av en klokketime til hele undersøkelsen. Undersøkelsen av underlivet tar i teorien kun få minutter, men vi er opptatt av at barnet skal føle seg trygt og ivaretatt, og det tar ofte litt tid.

Ofte stilte spørsmål

  • Vil legen kunne se om det har vært vaginal penetrasjon?
    Dette er en veldig vanlig bekymring hos foresatte. Hos et barn som ikke har fått sin første menstruasjon, vil denne undersøkelsen noen ganger kunne vise om det har vært inntrengning i skjeden, men som oftest er det sjelden man ser noen forandringer i det hele tatt. Hos ungdom er penetrerende overgrep vanskelig å oppdage.
  • Kan man bli undersøkt av en dame (eller mann hvis man er gutt)?
    Hos oss jobber det både kvinnelige og mannlige leger. Ved sterkt ønske om kvinnelig/mannlig lege, prøver vi så langt det lar seg gjøre å skaffe  dette.

Etter

Rett etter undersøkelsen får dere informasjon omt av undersøkelsen. Resultatet av mikrobiologiskeprøver som er tatt tar det ofte i overkant av en uke før man har svar på. Det er ikke nødvendig med noen forhåndsregler i etterkant av undersøkelsen.

De medisinske funnene og evalueringen av disse er veldig viktig. Eventuelle skader og sykdommer vil bli behandlet og fulgt opp etter undersøkelsen. Det vil bli skrevet en detaljert rapport til de som har henvist barnet til undersøkelse. Noen barn trenger å komme til en medisinsk kontroll. Hvis det blir oppdaget en infeksjon, vil barnet bli behandlet og fulgt opp så lenge det trengs. Heldigvis er sjansen for at et barn blir smittet av en seksuelt overførbar sykdom veldig liten.

Det er også viktig at barnet blir evaluert og behandlet av en spesialist i psykisk helse for å få bearbeidet eventuelle følelsesmessige problemer og bekymringer. Vi kan i enkelte tilfeller tilby kortvarig oppfølging inntil lokalt hjelpeapparat er på plass, samt være behjelpelig med henvisning til de rette instanser. Vi kan også samarbeide ved å stille som vitne ved eventuelle rettsaker.


 

Vær oppmerksom

Enkelte barn utsatt for seksuelle overgrep kan få opp igjen tanker og minner knyttet til overgrepet etter en undersøkelse.

Det kan være lurt at de voksne rundt barnet er klar over hva barnet har vært igjennom og legger til rette for at barnet også de påfølgende dagene kan snakke om hvordan hun/han har det.


 

Kontakt

Hammerfest sykehus Barne- og ungdomspoliklinikken, Hammerfest

Kontakt Barne- og ungdomspoliklinikken, Hammerfest

Oppmøtested

Barnepoliklinikken ligger i 5. etasje i fløy N
En parkeringsplass foran en bygning

Hammerfest sykehus

Sykehusveien 35

9601 Hammerfest

Transport

Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

 

Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

 

All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

Parkeringsavgiften er som følger:

  • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
  • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
  • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

Les mer om parkeringsløsningen her

 

Reserverte p-plasser

Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

 

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Praktisk informasjon

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

Åpningstider

mandag – fredag
08:00 – 17:00
lørdag
12:00 – 16:00
søndag
12:00 – 16:00

Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

Kafeteriaen er alltid åpen.

Matservering

Hverdager
08:00 – 13:30

Lørdager, søndager og helligdager
11:45 – 12:30 

 Sjøkart

 

 

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord